Η γερμανίδα Σαμπίνε Λαουτενσλέγκερ είναι επισήμως από την Τρίτη υποψήφια για να συμμετάσχει στο εκτελεστικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), μετά την πρόσφταη αιφνιδιαστική παραίτηση του επίσης γερμανού Γέργκ Άσμουνσεν.

Ήδη οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν τη συγκατάθεσή τους να πάρει τη θέση του Άσμουνσεν η 49χρονη Λαουτενσλέγκερ η οποία υπηρετούσε ως αναπληρωτής πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας από το 2011, υπεύθυνη για την εποπτεία των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Το όνομα της είχε προταθεί απο το Βερολίνο από τα τέλη Δεκεμβρίου καθώς όπως είχε πει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει «μεγάλη εμπειρία στην τραπεζική εποπτεία» και θα προσφέρει την τεχνογνωσία της στον τομέα της εποπτείας, από τη στιγμή που η ΕΚΤ ετοιμάζεται να αναλάβει φέτος το ρόλο του «επόπτη» των 130 μεγαλύτερων τραπεζών της ζώνης του ευρώ.

Απομένει ο διορισμός της να επιβεβαιωθεί και από τους ηγέτες της ΕΕ, αφού πρώτα υπάρξουν σχετικές διαβουλεύσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ.

Το ευρωκοινοβούλιο έχει κατά το παρελθόν «απαιτήσει» να τοποθετηθεί μια γυναίκα στο εξαμελές εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ, καθώς για σειρά ετών απουσιάζουν οι γυναίκες από αυτό το ανώτατο όργανο.

Η 49χρονη Λαουτενσλέγκερ θα αντικαταστήσει τον Άσμουσεν, ο οποίος ανακοίνωσε προ ημερών αιφνιδιαστικά την παραίτησή του από την ΕΚΤ για να αναλάβει τη θέση του υφυπουργού Εργασίας στη νέα κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία. Ο Άσμουνσεν πατέρας δύο παιδιών επικαλέστηκε για αυτή του την απόφαση καθαρά οικογενειακούς λόγους.

in.gr