Νέο ρεκόρ ετοιμάζεται να καταρρίψει ο ελληνικός τουρισμός το 2014, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 18,5 εκατομμύρια αφίξεις και πάνω από 13δισεκ ευρώ έσοδα.

Ο στόχος είναι ο τουρισμός να αποτελέσει την δίοδο για την έξοδο της Ελλάδας από την παρατεταμένη ύφεση, και για το λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε χθες ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά. Στη σύσκεψη μετείχαν η υπουργός Τουρισμού κα Ολγα Κεφαλογιάννη, οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Πολιτισμού και Ναυτιλίας κ.κ. Γ. Στουρνάρας, Κ. Χατζηδάκης, Ι. Βρούτσης, Π. Παναγιωτόπουλος και Μ. Βαρβιτσιώτης, όπως και πρόεδροι του ΣΕΤΕ, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου κ.κ. Α. Ανδρεάδης, Γ. Ρέτσος, Γ. Τσακίρης.

Κοινή εκτίμηση ήταν, πως αν όλα εξελιχθούν ομαλά και υπάρξει συντονισμός μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων, τότε το 2014 δεν θα είναι απλώς μία χρονιά νέων ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, αλλά το έτος ορόσημο για μία μακροχρόνια πορεία ανόδου.

«Το σημαντικότερο που καταφέραμε το 2013 -πέρα από τα ρεκόρ σε αφίξεις και έσοδα- ήταν ότι πρώτα απ\’ όλα καταφέραμε να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας στις αγορές, και να αλλάξουμε την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Τώρα στόχος μας μας είναι να δημιουργήσουμε το κατάλληλο πλαίσιο, έτσι ώστε να προσελκύσουμε επενδύσεις στον τουρισμό», δήλωσε η κ. Κεφαλογιάννη.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση του για την υπογραφή της κλαδικής σύμβασης εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων, διετούς διάρκειας που διατηρεί τις αποδοχές «παγωμένες» για το 2014 και φέρνει αύξηση 1% το 2015.

Από την πλευρά του ο ΣΕΤΕ ζήτησε να ληφθεί μέριμνα για ζητήματα καθοριστικής σημασίας για τον τουρισμό, όπως:

Η μείωση ΦΠΑ ακτοπλοΐας στο 6,5% για επιβάτες, 13% για αυτοκίνητα.

Χορήγηση βίζας Σένγκεν πολλαπλών χρήσεων.

Από την 1η Απριλίου μέχρι το τέλος Οκτωβρίου οι σημαντικότεροι αρχαιολογικοί χώροι και Μουσεία να λειτουργούν από το 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ.

Ταχεία επίλυση του προβλήματος επαρκούς και σε λογικό κόστος χρηματοδότησης των υγιών ή βιώσιμων τουριστικών επιχειρήσεων, από το τραπεζικό σύστημα, ώστε να επιτευχθεί το αναγκαίο ελάχιστο επίπεδο επενδύσεων των 3 δισ ευρώ κατ\’ έτος από τον ιδιωτικό τομέα στον τουρισμό.

Επέκταση κινήτρων για αναβάθμισης της ακτοπλοΐας και του θαλάσσιου τουρισμού. Άμεση χαρτογράφηση των μαρινών και τουριστικών λιμένων και επίσπευση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησής τους από το ΤΑΙΠΕΔ.

Χορήγηση ελληνικού διαβατηρίου σε κατοίκους εκτός ευρωζώνης που επενδύουν 1 εκατ ευρώ και διακρατούν την επένδυση για μία δεκαετία (μοντέλο Μάλτας).

imerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook