Στα πρόθυρα της πτώχευσης βρίσκεται η ιστορική βιοτεχνία ρούχων και υποδημάτων «Φωκάς». Πιστωτής στον οποίο η εταιρεία χρωστά 40.400 ευρώ, με αίτηση στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, ζητεί να τεθεί σε καθεστώς πτώχευσης η βορειοελλαδίτικη εταιρεία.

Σύμφωνα με το κείμενο της αίτησης πτώχευσης που έχει στη διάθεσή του το zougla.gr, η πιστώτρια εταιρεία θεωρεί ότι η «Φωκάς» δεν είναι σε θέση να τακτοποιήσει τα χρέη της και γι’ αυτό θα πρέπει να πτωχεύσει, ώστε να ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί των περιουσιακών στοιχείων της.

«Με δεδομένο ότι πλέον δεν λειτουργούν τα καταστήματα της «Φωκάς», καθίσταται πλέον προφανές ότι η εταιρεία δεν έχει καν αντικείμενο δραστηριότητας» σημειώνεται στην αίτηση για κήρυξη της πτώχευσης της «Φωκάς».

Πόσα χρωστάει

Η εταιρεία από τις 31/8/2012, όπως αναφέρεται, παρουσίαζε χρέη προς τράπεζες ύψους 32,8 εκατ. ευρώ, προμηθευτές περίπου 15 εκατ. ευρώ, Δημόσιο 4,8 εκατ. ευρώ και προσωπικό 1,2 εκατ. ευρώ. Η «Φωκάς» έχει προχωρήσει σε στάση πληρωμών από τον Αύγουστο του 2012, οπότε συνολικά οι υποχρεώσεις της εταιρείας διαμορφώνονταν στα 66,2 εκατ. ευρώ (ποσό στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τα παραπάνω ποσά). Βέβαια, το χρέος αυτό υπολογίζεται ότι σήμερα είναι πολύ μεγαλύτερο, αφού έχουν μεσολαβήσει πολλοί μήνες κατά τους οποίους οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί.

Τα περιουσιακά στοιχεία της «Φωκάς»

Ο πιστωτής που ζητεί την πτώχευση της «Φωκάς» υποστηρίζει ότι η εταιρεία διαθέτει περιουσιακά στοιχεία τα οποία, εάν ρευστοποιηθούν, θα επιτρέψουν την εξόφληση σημαντικού μέρους των χρεών της εταιρείας.

Συγκεκριμένα, η «Φωκάς» διαθέτει:

– ένα κέντρο logistics, συνολικού εμβαδού 12.600 τ.μ., στην περιοχή του Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης που στεγάζει τις υποστηρικτικές λειτουργίες και την κεντρική διοίκηση της εταιρείας
– ένα κτήριο αποθήκης ανατολικά της Θεσσαλονίκης, συνολικού εμβαδού 2.316 τ.μ. και
– αποθέματα (ρουχισμός, υφάσματα κ.λπ.).

Γιατί έφθασε στο αδιέξοδο

Τα προβλήματα της «Φωκάς» ξεκίνησαν το 2010, οπότε για πρώτη φορά η εταιρεία παρουσίασε ζημιές 7,6 εκατ. ευρώ από κέρδη άνω των 210.000 ευρώ το 2009.

Οι ζημιές αυτές, σε συνδυασμό με τα υψηλά έξοδα παραγωγής, το μεγάλο κόστος διοικητικής λειτουργίας και τη σταδιακή πτώση των πωλήσεων από το 2010, προκάλεσαν σημαντικά προβλήματα στην εταιρεία.

Έτσι, από οκτώ πολυκαταστήματα σε όλη τη χώρα και ένα «στοκατζίδικο» στην Αθήνα που διέθετε η αλυσίδα το 2008, απασχολώντας 1.500 εργαζομένους, σήμερα όλα τα παραρτήματα της «Φωκάς» έχουν βάλει λουκέτο.

Από το 1936

Η «Φωκάς» είναι η μετεξέλιξη της εταιρείας ενδυμάτων Βεργόπουλος που ίδρυσαν το 1936 τα τρία αδέλφια Απόστολος, Λέανδρος και Οδυσσέας Φωκάς. Το 1958 η εταιρεία μετονομάστηκε σε «Φωκάς», ενώ το 1978 εγκαινιάστηκε το πολυκατάστημα 7.500 τ.μ. στην οδό Τσιμισκή.

Το 1990 η «Φωκάς» συνέχισε να επεκτείνεται, στα μέσα της δεκαετίας προχώρησε σε συμφωνία με την Esprit και τέλη 1990 – αρχές 2000 ο όμιλος σχεδίαζε την είσοδό του στο Χρηματιστήριο.

Στη δεύτερη «γενιά» διακυβέρνησης της εταιρείας, στρατηγικό ρόλο διαδραματίζει η Βασιλική Φωκά και τα αδέλφια της Μαρία, Πόλυ και Ανέστης.

Η κυρία Φωκά υπήρξε πρώην σύζυγος του Αστέριου Οικονομίδη, επικεφαλής της Arcon Constructions, ο οποίος βρίσκεται προφυλακισμένος στις φυλακές Κορυδαλλού, καθώς φέρεται να εμπλέκεται στο σκάνδαλο των υποβρυχίων.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook