Δύσκολοι καιροί για τη μικρότερη κόρη του βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος και της βασίλισσας Σοφίας. H έβδομη στη διαδοχή του θρόνου, Κριστίνα, θα παρουσιαστεί στο δικαστήριο της Πάλμα ντε Μαγιόρκα στις 8 Μαρτίου για να δώσει απαντήσεις στις κατηγορίες για φορολογική απάτη και ξέπλυμα κεφαλαίων

Είναι η πρώτη φορά που άμεσο μέλος της βασιλικής οικογένειας της Ισπανίας εμπλέκεται στην έρευνα για διαφθορά εναντίον του Ινιάκι Ουρνταγκαρίν, συζύγου της Ινφάντα Κριστίνα. Ο πρώην παίκτης της ολυμπιακής ομάδας χάντμπολ της Ισπανίας και νυν δούκας της Πάλμα ντε Μαγιόρκα κατηγορείται για φορολογική απάτη και υπεξαίρεση 5,8 εκατομμυρίων ευρώ από δημόσιους πόρους όταν ήταν πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού Ινστιτούτου Νόος, το οποίο διοργάνωνε αθλητικές εκδηλώσεις.

Η Κριστίνα διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ινστιτούτου την ίδια περίοδο, και σύμφωνα με τον δικαστή που ερευνά την υπόθεση, Χοσέ Κάστρο, ο οποίος επί μήνες ξεσκόνισε τους τραπεζικούς λογαριασμούς της, την κίνηση των πιστωτικών της καρτών, τους λογαριασμούς και τις φορολογικές της δηλώσεις, ήταν ενήμερη για τις δραστηριότητες του συζύγου της.

Στην κατοχή του έχει εξάλλου 200 περίπου e-mails στα οποία φαίνεται ότι ήξερε για τα όσα γίνονταν στον Ινστιτούτο. Επιπλέον, ο Ουρνταγκαρίν συχνά-πυκνά της ζητούσε συμβουλές για τις επιχειρηματικές του πρωτοβουλίες, ενώ η ινφάντα χρησιμοποίησε πιστωτικές κάρτες για να πάρει κεφάλαια από το Ινστιτούτο, μεταξύ άλλων και για να ανακαινίσει τη βίλα της στη Βαρκελώνη.

Ο Κάστρο ήθελε να κλητεύσει την Κριστίνα στο δικαστήριο και την άνοιξη του 2012, τότε όμως η Εισαγγελία είχε μπλοκάρει την κλήτευση με τη δικαιολογία ότι δεν υπήρχαν «επαρκείς αποδείξεις» εναντίον της. Εκτοτε μετακόμισε στη Γενεύη με τα τέσσερα παιδιά της για να εργαστεί σε φιλανθρωπικό ίδρυμα που ανήκει στην τράπεζα La Caixa, αφήνοντας πίσω της τον σύζυγο.

Η 48χρονη κόρη του Χουάν Κάρλος γεννήθηκε στη Μαδρίτη, σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και στη συνέχεια έκανε Μάστερ στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στις Διεθνείς Σχέσεις. Παντρεύτηκε το 1997 στη Βαρκελώνη και μόλις ξέσπασε το σκάνδαλο μετακόμισαν οικογενειακώς στην Ουάσιγκτον, επισήμως επειδή ο σύζυγός της ανέλαβε θέση συμβούλου στην ισπανική εταιρεία τηλεφωνίας Τelefonica, ανεπισήμως επειδή το παλάτι επιχείρησε να τους κρατήσει μακριά.

Νέο πλήγμα για τον Χουάν Κάρλος

Η απαγγελία κατηγορίας έρχεται στη χειρότερη στιγμή για τον βασιλιά Χουάν Kάρλος, ο οποίος γιόρτασε την Κυριακή τα 76α του γενέθλια και εμφανίσθηκε τη Δευτέρα σε στρατιωτική τελετή στηριζόμενος σε πατερίτσες, στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση από την εγχείρηση στην οποία υποβλήθηκε τον Νοέμβριο στο ισχίο. Εχανε τα λόγια του και ίσως… χάσει και τον θρόνο του, καθώς, σύμφωνα με δημοσκόπηση, 62% των Ισπανών επιθυμεί να παραιτηθεί από τον θρόνο υπέρ του γιου του Φελίπε.

ethnos.gr/Χρυσούλα Κατσαρού

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook