Αντιδράσεις προκαλεί στον κλάδο των περιπτέρων και των καταστημάτων ψιλικών η πολλοστή επιβολή φόρου στα τσιγάρα, όπως αποφασίστηκε χθες στην σύσκεψη Σαμαρά – Βενιζέλου, ως ισοδύναμο για την κατάργηση του εισιτηρίου των 25 ευρώ στα νοσοκομεία.

Η κυβερνητική απόφαση, που προβλέπει αύξηση κατά 5 λεπτά της τιμής κάθε πακέτου, θα αποτελέσει την χαριστική βολή για τους επαγγελματίες του κλάδου, λένε οι ίδιοι, μετρώντας ήδη ένα πρωτοφανές κύμα λουκέτων.Η κυβερνητική απόφαση, που προβλέπει αύξηση κατά 5 λεπτά της τιμής κάθε πακέτου, θα αποτελέσει την χαριστική βολή για τους επαγγελματίες του κλάδου, λένε οι ίδιοι, μετρώντας ήδη ένα πρωτοφανές κύμα λουκέτων.

Στην Αθήνα, σε διάστημα μόλις ενός έτους, κατέβασαν οριστικά ρολά περισσότερα από 1.100 περίπτερα και ψιλικατζίδικα, αποδεκατίζοντας το ένα τρίτο των επαγγελματιών και των υπαλλήλων τους.

«Ο κλάδος συρρικνώνεται επικίνδυνα», συμπεραίνει μιλώντας στο newpost ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Ρεκλείτης, παραθέτοντας τα αριθμητικά στοιχεία:

«Πέρσι υπήρχαν στην πρωτεύουσα περίπου 3.000-3.500 σημεία λιανικής πώλησης καπνικών προϊόντων. Σήμερα έχουν μείνει 2.200-2.300, αφού μέσα σε ένα χρόνο έφυγε από τη μέση τουλάχιστον το ένα τρίτο, ενώ ο αριθμός αυτών που άνοιξαν δεν είναι καν άξιος καταγραφής».

Ακόμη πιο δραματική είναι η κατάσταση στην Θεσσαλονίκη, όπου από τα 2.800 περίπτερα και ψιλικατζίδικα του 2009, σήμερα έχουν απομείνει μόνο τα μισά.

«Αν σκεφτεί κανείς ότι το 60% του τζίρου στον κλάδο μας, γίνεται με τα τσιγάρα, καταλαβαίνει ότι τα λουκέτα είναι απόρροια των απανωτών αυξήσεων που έχουν επιβληθεί από το 2010 και φυσικά της κρίσης, που έχει αδειάσει τις τσέπες των καταναλωτών», λέει στο newpost o πρόεδρος της Ένωσης Καπνοπωλών, Ψιλικών και Περιπτέρων Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Ιακώβου, εκτιμώντας ότι το νέο χαράτσι θα ενισχύσει περαιτέρω την αγορά του λαθραίου τσιγάρου.

Θα επαναλάβουν το φιάσκο του πετρελαίου
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι με την αύξηση των 5 λεπτών, θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία 40 εκατομμύρια ευρώ, όσα δηλαδή υπολόγιζε ότι θα πάρει από το μέτρο του 25ευρου, το οποίο καταργεί.

Ωστόσο, τα στοιχεία που επικαλούνται οι επαγγελματίες, προδιαγράφουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.

«Οι λαθρέμποροι χθες άνοιγαν σαμπάνιες! Το 2013 από τα καπνικά προϊόντα που διακινήθηκαν, βάσει επίσημων στοιχείων το 25% ήταν λαθραία. Στην πραγματικότητα είναι το 35% με 45%. Το αποτέλεσμα είναι να χάνει το κράτος κάπου 800 εκατομμύρια το χρόνο», λέει ο κ. Ιακώβου, υποστηρίζοντας ότι «είναι ακατανόητη η απόφαση της κυβέρνησης, που θέλει να μαζέψει 40 εκατομμύρια και τελικά αυτό που θα πετύχει είναι απλώς να εντείνει την “αιμορραγία” από τα λαθραία. Θα καταφέρουν να χάνουν περισσότερα, αφού ο κόσμος δεν θα αγοράζει τσιγάρα από το περίπτερο, αλλά από τον λαθρέμπορο».

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook