«Με απειλές και τεχνάσματα: Πώς οι Έλληνες σέρνουν την Ευρώπη από τη μύτη» είναι ο τίτλος έντονα επικριτικού ρεπορτάζ του περιοδικού Focus. Στο ρεπορτάζ γίνεται αναφορά στους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης να επιστρέψει εντός του 2014 στις αγορές και υπογραμμίζεται ότι οι ειδικοί χαρακτηρίζουν «ψευδαίσθηση» αυτόν τον στόχο, με δεδομένο ότι το επιτόκιο δανεισμού στις αγορές θα είναι της τάξεως του 8%. Στο δημοσίευμα υπενθυμίζονται οι λόγοι για τους οποίους η Ελλάδα καλείται να καταβάλει υψηλά επιτόκια στις αγορές: Σύνολο χρέους 175%, ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως, υψηλό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους με 11 δισ. ευρώ για τόκους. Υπογραμμίζεται ότι μόνο αν μειωθεί ο όγκος του χρέους θα έχουν οι Έλληνες πιθανότητες να δανεισθούν χρήματα από τις αγορές.

«Χωρίς βοήθεια δεν θα πετύχαιναν πρωτογενές πλεόνασμα το 2013»

Το Focus υποστηρίζει ότι η Ελλάδα επιδιώκει με τρεις τρόπους να επιτύχει του στόχους της: Με απειλές, τεχνάσματα και τακτικισμούς.
Όσον αφορά τις «απειλές», το ρεπορτάζ προβάλλει δηλώσεις του αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου και τις προειδοποιήσεις του για το ενδεχόμενο επικράτησης των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων σε περίπτωση που οι χώρες της ευρωζώνης δεν προχωρήσουν σε περαιτέρω διευκολύνσεις προς την Αθήνα. Υπογραμμίζεται επίσης τμήμα πρόσφατης συνέντευξής του κ. Βενιζέλου όπου αναφέρεται ότι ενδεχόμενη αποτυχία της Ελλάδας συνιστά απειλή για τους γερμανούς φορολογούμενους.

«Τέχνασμα» χαρακτηρίζει το περιοδικό την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο αποδίδει σε «έκτακτους παράγοντες». Περίπου 2,6 δισ. έλαβε η Αθήνα μέσω περίπλοκων τρόπων από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος, επισημαίνει το δημοσίευμα, αναφερόμενο στην επιστροφή τόκων προς την Αθήνα από την αγορά ομολόγων. «Χωρίς αυτή τη βοήθεια, οι Έλληνες δεν θα πετύχαιναν πρωτογενές πλεόνασμα το 2013», υπογραμμίζεται.

Οι «τακτικισμοί» αφορούν το χρηματοδοτικό κενό ύψους 11 δισ. ευρώ για το 2014 και 2015. «Με λίγα λόγια οι Έλληνες χρειάζονται πάλι χρήματα, εκτός και εάν καταφέρουν να βγουν στις αγορές. Σύμφωνα με την άποψη του Στουρνάρα, αυτό μπορεί να γίνει στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Όμως αυτό εξαρτάται από την περαιτέρω απομείωση του χρέους της χώρας, εξηγεί πονηρά ο Στουρνάρας», παρατηρεί το Focus.

«Κάποιος όμως θα πρέπει να κάνει την υπέρβαση»

«Το μεγάλο πρόβλημα που τίθεται είναι: πώς θα βοηθήσουν τα κράτη της ευρωζώνης την Ελλάδα να μειώσει το χρέος της», γράφει το περιοδικό, υποστηρίζοντας ότι οι χώρες της ευρωζώνης βρίσκονται ενώπιον διλήμματος. Στο δημοσίευμα εκτιμά ότι περαιτέρω μείωση των επιτοκίων δεν θα έχει σπουδαία αποτελέσματα, καθώς ήδη το επιτόκιο με το οποίο δανείζεται η Ελλάδα είναι χαμηλό, ενώ η αποπληρωμή έχει πάρει παράταση 10 ετών. Το ίδιο ισχύει και για την παράταση της αποπληρωμής των δανείων από τον ESM, γράφει το Focus. Το δημοσίευμα επικαλείται «παρατηρητή της κρίσης», που δεν κατονομάζει, ο οποίος προβαίνει στην εκτίμηση ότι οι χώρες της ευρωζώνης βρίσκονται σε αδιέξοδο. «Κάποιος όμως θα πρέπει να κάνει την υπέρβαση», καταλήγει ο παρατηρητής.

«Μεγάλες αμφιβολίες για την ανάρρωση της Ελλάδας» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ στην Wirtschaftswoche, η οποία παρατηρεί ότι «ο πρωθυπουργός Σαμαράς εμφανίζεται αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ομαλότητα το 2014, ωστόσο οι πολίτες αμφιβάλλουν και μαζί τους οι γερμανοί οικονομολόγοι». To ρεπορτάζ σε πολύ διαφορετικό ύφος από το αντίστοιχο του Focus αναφέρεται στα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Σαμαρά και στις απαισιόδοξες εκτιμήσεις της πλειονότητας των γερμανών οικονομολόγων.

imerisia.gr από Deutsche Welle

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook