Ογδόντα πορίσματα του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας διαβιβάστηκαν στις εισαγγελικές αρχές «λόγω ύπαρξης αποχρωσών ενδείξεων διάπραξης ποινικών αδικημάτων».

Παράλληλα, 24 πορίσματα διαβιβάστηκαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο μετά τον καταλογισμό από τους επιθεωρητές της ζημιάς του Δημοσίου η οποία ανέρχεται στο ποσό των 7,3 εκατ. ευρώ.

Το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας υπέβαλε τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενέργησε το 2010 στον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο.

Σύμφωνα με τους ελέγχους που πραγματοποίησαν οι επιθεωρητές Υγείας, μεγάλο σκάνδαλο εντοπίσθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπου η οικονομική ζημιά που υπέστη το Δημόσιο ανέρχεται στο ποσό των 974.676,17 ευρώ εξαιτίας παραβάσεων σε διαγωνισμούς αναλώσιμων υλικών χειρουργείου, υγειονομικού υλικού κ.α.

Ήδη το πόρισμά τους διαβιβάσθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Το δρόμο της δικαιοσύνης πήρε μια ακόμη υπόθεση στο ίδιο νοσοκομείο που αφορούσε προμήθεια φαρυγγικών αεραγωγών για τα έτη 2005 - 2006 ποσού 16.938 ευρώ.

Στο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο», στη Νευροχειρουργική και Ορθοπεδική Κλινική, ο έλεγχος των επιθεωρητών αποκάλυψε ζημίες που αφορούσαν την τήρηση διαχειριστικών διαδικασιών υλοποίησης των συμβάσεων ορθοπεδικού υλικού.

Η ζημιά ως σήμερα ανέρχεται σε 1.500.000 ευρώ ενώ η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για ανάδειξη μεγαλύτερης οικονομικής ζημιάς. Η υπόθεση εστάλη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Ο Γενικός Επιθεωρητής Μιχ. Σαμπατάκης κάλεσε τους διοικητές να ανταποκρίνονται άμεσα στα πορίσματα που τους στέλνει ώστε να ελαχιστοποιείται η ζημιά για το Δημόσιο.

Ανέφερε χαρακτηριστικά την περίπτωση διοικητή στον οποίο απέστειλε πόρισμα που αφορούσε το νοσοκομείο του. Σύμφωνα με τον κ. Σαμπατακάκη, η ζημιά που προέκυπτε από την υπόθεση ανερχόταν περίπου στο 1 εκατ. ευρώ.

Ο εν λόγω διοικητής επί πέντε μήνες δεν έλαβε κανένα μέτρο και οι επιθεωρητές της Υγείας επανήλθαν με νέο έλεγχο, ο οποίος αυτή τη φορά κόστισε στο νοσοκομείο 2,5 εκ. ευρώ.

Αυστηρή προειδοποίηση προς τους διοικητές των νοσοκομείων απηύθυνε ο υπουργός Υγείας, λέγοντας ότι χρειάζεται εντατικοποίηση της προσπάθειάς τους για την εξυγίανση των οικονομικών.

Ο κ. Λοβέρδος χαρακτήρισε κρίσιμο το επόμενο διάστημα, λέγοντας ότι ο πρώτος μήνας του έτους θα δείξει σε ένα βαθμό την τάση των οικονομικών μεγεθών.

Έδωσε εντολή στους διοικητές να δίνουν οικονομική αναφορά κάθε μήνα και πρόβλεψη για τον επόμενο μήνα.