Στα τυφλά ως προς την μετάβασή τους στο νέο καθεστώς φορολόγησης βάσει βιβλίων εσόδων κι εξόδων βαδίζουν οι αγρότες καθώς λίγες μόλις ημέρες μετά την επίσημη έναρξη της εφαρμογής του μέτρου (1η Ιανουαρίου 2014) τα ερωτήματα που το συνοδεύουν είναι πολλά και αναπάντητα.
Άγνωστο παραμένει ακόμα ποιες δαπάνες θα α συμπεριληφθούν στα έξοδα ενώ ζήτημα υπάρχει και με τους συνταξιούχους του ΟΓΑ.Άγνωστο παραμένει ακόμα ποιες δαπάνες θα α συμπεριληφθούν στα έξοδα ενώ ζήτημα υπάρχει και με τους συνταξιούχους του ΟΓΑ.
Πέρα από τη γνωστή εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη για τις προϋποθέσεις εξαίρεσης από τα βιβλία –η οποία άλλωστε, αξίζει να σημειωθεί, εκδόθηκε κυριολεκτικά στο… παραπέντε- μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία άλλη ενημέρωση από επίσημα κυβερνητικά χείλη για τις λεπτομέρειες εφαρμογής του νόμου.
Έτσι κι ενώ βαδίζουμε προς τα μέσα του Ιανουαρίου άγνωστο παραμένει ακόμα π.χ. ποιες δαπάνες θα μπορούν να συμπεριλάβουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι στο σκέλος των εξόδων οι οποίες θα εκπίπτουν από τα έσοδά τους.
Ουδείς, επίσης, γνωρίζει πώς και αν θα φορολογηθούν τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν μέσα στο 2014 από την πώληση αγροτικών προϊόντων που παρήχθησαν/καλλιεργήθηκαν μέσα στο 2013 -άρα τα σχετικά καλλιεργητικά κόστη και έξοδα πραγματοποιήθηκαν την περασμένη χρονιά-είτε λόγω εποχικότητας (π.χ. χειμερινά σιτηρά) είτε επειδή οι παραγωγοί τα κράτησαν στις αποθήκες τους με την προσδοκία μιας καλύτερης τιμής.
Ζήτημα, επίσης, έχει προκύψει και με τους συνταξιούχους αγρότες που διατηρούν δικαιώματα και οι οποίοι, σε περίπτωση που ανοίξουν βιβλία, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να χάσουν ένα μεγάλο μέρος της σύνταξής τους.
«Θολό» παραμένει το τοπίο και για τη φορολόγηση των ετεροεπαγγελματιών, αν και εδώ η λύση πιθανότατα –και με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα- θα έρθει από την ξεχωριστή φορολόγηση του εισοδήματος από γεωργική δραστηριότητα. Δηλαδή το αγροτικό εισόδημα δε θα προστίθεται στα άλλα εισοδήματα που τυχόν έχει ο ιδιώτης.
Πάντως, ενδεικτικό της αβεβαιότητας που επικρατεί είναι το γεγονός ότι ελάχιστοι επαγγελματίες του αγροτικού χώρου έχουν προσέλθει αυτές τις μέρες στιγμής στις εφορίες προκειμένου να εκκινήσουν τις διαδικασίες για την έναρξη βιβλίων ενώ πολλοί φοροτεχνικοί… σηκώνουν τα χέρια ψηλά δηλώνοντας αδυναμία να απαντήσουν στα ερωτήματα των αγροτών.
Ανεπισήμως από το υπουργείο Οικονομικών εμφανίζονται καθησυχαστικοί διαβεβαιώνοντας ότι μέσα στο προσεχές διάστημα θα εκδοθούν διευκρινιστικές εγκύκλιοι οι οποίες θα ξεκαθαρίζουν τα πράγματα.
Σε κάθε περίπτωση πάντως αγροτικοί παράγοντες, πολιτικά στελέχη καθώς και άνθρωποι της αγοράς εκφράζουν την απορία τους για το πώς ένα μέτρο με τόσο σημαντικές επιπτώσεις στους παραγωγούς αλλά και στις δομές του αγροτικού επαγγέλματος, το οποίο είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί εδώ κι ένα χρόνο και θεσμοθετηθεί –βάσει του νέου φορολογικού πλαισίου- από το καλοκαίρι του 2013, έφτασε τελικά να εφαρμόζεται με προχειρότητα και με εγκυκλίους της τελευταίας στιγμής.
agronews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook