Έναν Οσάμα μπιν Λάντεν που είχε μεγάλη εμπιστοσύνη στο εαυτό του και πίστευε αλαζονικά ότι είχε πάντα δίκιο περιγράφει ο διάσημος ανταποκριτής του Independent, Ρόμπερτ Φισκ, ο οποίος είχε συναντήσει τρεις φορές τον ηγέτη της Αλ Κάιντα.

«Εγώ πιστεύω ότι είχε αλλάξει με τα χρόνια» λέει ο Φισκ. «Την πρώτη φορά που τον συνάντησα ήταν ντυμένος πολύ ταπεινά – φορούσε πλαστικά σανδάλια και λευκή κελεμπία. Στα τελευταία του βίντεο φορούσε κεντημένη κελεμπία και μου φάνηκε ματαιόδοξος. Υπήρχε ένα στοιχεία ματαιοδοξίας μέσα του».

Μιλώντας στο «Bήμα της Κυριακής» ο Φισκ εξηγεί πως «η αυτοπεποίθηση του Οσάμα ήταν εμφανής: κάθε φορά που του έκανα μία ερώτηση, αντί να ξεφουρνίζει την απάντηση, όπως ήταν καθισμένος στο χώμα δίπλα στο όπλο του, άρχιζε να καθαρίζει τα δόντια του με ένα ξυλαράκι, για δύο, τρία λεπτά και στη συνέχεια απαντούσε με ολοκληρωμένες προτάσεις».

Ο Φισκ λέει χαρακτηριστικά ότι η Δύση θα πρέπει, σε αυτή τη φάση να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στον «πολιτικό σεισμό που συνταράσσει τη Μέση Ανατολή, παρά σε έναν άνθρωπο που είχε γίνει πλέον μία μεσήλικη μη οντότητα. Στην πραγματικότητα ο μπιν Λάντεν είχε βγει στη σύνταξη».

Ο Φισκ πιστεύει ότι οι πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν πού κρυβόταν ο Λάντεν, ενώ θεωρεί ότι η Ουάσιγκτον έκανε λάθος που δεν τον συνέλαβε και δεν τον οδήγησε σε δίκη. Όπως λέει χαρακτηριστικά, «το γεγονός ότι ο μπιν Λάντεν πέθανε άοπλος και όχι σε ανταλλαγή πυροβολισμών θα τον μετατρέψει σε μεγαλύτερο μάρτυρα».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook