Στο β΄ εξάμηνο του 2014 ή και νωρίτερα αν ευνοήσουν οι συνθήκες, διαβλέπουν επιτελικά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο οικονομικό επιτελείο έχουν αποκλείσει την έξοδο της Ελλάδος στις αγορές πριν οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις των Ευρωπαίων εταίρων για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, που θεωρείται «κλειδί» για τις επόμενες κινήσεις της χώρας αλλά δεν αναμένεται πριν τον Ιούνιο το νωρίτερο.
Ο Γιάννης Στουρνάρας περιορίζεται να δηλώνει συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά ήδη έχει υπάρξει προεργασία για τον στόχο που έχει θέσει η Αθήνα να δανειστεί ξανά φέτος απευθείας από τις αγορές.
Τα μηνύματα όμως από Ευρώπη και ΗΠΑ δείχνουν ότι ελάχιστοι νέοι επενδυτές θα προσελκύονταν νωρίτερα στα ελληνικά ομόλογα, πριν διαφανεί τι τύχη θα έχουν (και αν τελικά μπορεί να εισπράξουν) οι ομολογιούχοι που έχουν μετάσχει στο PSI και διακρατούν ακόμα ελληνικά ομόλογα.
Η επιτυχημένη έκδοση ιρλανδικών ομολόγων προχθές, τα οποία συγκέντρωσαν προσφορές πάνω από 4 δισ. ευρώ για έκδοση 3,58 δισ. ευρώ αποτέλεσε έναν θετικό \”οιωνό\” ευρύτερα για τις χώρες της περιφέρειας, όπου σε όλες τις χώρες οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν. Η πρόθεση των Ευρωπαίων να παρουσιάσουν ενόψει ευρωεκλογών την εικόνα ότι η πολιτική που εφαρμόστηκε στην κρίση αποδίδει μπορεί να αποδειχθεί θετική για την Ελλάδα, εφόσον υποστηριχθούν οι χώρες για την έξοδο στις αγορές. Αυτό άλλωστε ήταν το μήνυμα που εξέπεμψαν Μπαρόζο και Βαν Ρομπέι στις ομιλίες τους για την έναρξη της ελληνικής προεδρίας, καθώς και οι δύο τόνισαν ότι το μεγάλο μέρος της κρίσης βρίσκεται πίσω.
Ήδη η Πορτογαλία ετοιμάζεται για έκδοση ομολόγων πενταετούς διάρκειας, ενώ χθές ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε στους ξένους δημοσιογράφους ότι θα επιχειρηθεί η έκδοση πενταετών ομολόγων κατά το δεύτερο εξάμηνο.
Με τα δεδομένα αυτά η Αθήνα δεν αρκείται στο «success story» για να βγει στις αγορές, διαβλέπει όμως ότι χρειάζεται και τη … «βούλα» των επενδυτών για να το ολοκληρώσει. Για το λόγο αυτό «ποντάρει» σε τρία στοιχεία που θα προκύψουν στην διάρκεια της νέας χρονιάς:
– Οι αποφάσεις των εταίρων για μείωση του χρέους που, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Αθήνας, θα πρέπει να ληφθούν μέχρι τον Ιούλιο το αργότερο, θα καθορίσουν αν θα μειωθεί και πόσο το κόστος δανεισμού με ομόλογα. Ακριβώς για το λόγο αυτό η Αθήνα επιχειρεί να τους «δεσμεύσει» για γενναίες αποφάσεις, προαναγγέλλοντας ότι η πρώτη προσπάθεια θα γίνει πιλοτικά με 5ετή ομόλογα, επειδή δεν υπάρχει «στοκ» τέτοιων διαπραγματεύσιμων τίτλων στην αγορά για να καθορίσουν το σπρεντ, όπως υπάρχει για τα δεκαετή. Αν τελικώς δηλαδή το κόστος αποδειχθεί στην πράξη απαγορευτικό, έστω και για μια πολύ μικρή αρχική έκδοση, τον κύριο ρόλο για την κακή «τιμολόγηση» των ελληνικών ομολόγων θα τον έχει παίξει η ανεπάρκεια των αποφάσεων των εταίρων και όχι οι δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας μας.
– Οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για μαζική αγορά ομολόγων μέσα στο 2014, θα μπορούσε να καλύψει το όποιο «κενό» ιδιωτών επενδυτών διαπιστωθεί για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Μια τέτοια εξέλιξη είναι πλέον αναμενόμενη, εφόσον η ΕΚΤ χρειαστεί να παρέμβει για συνολική αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού στην Ευρώπη, προσφέροντας ρευστότητα στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, αν και δεν μπορεί να διαμορφώσει και να καθορίσει με ακρίβεια τις εξελίξεις, η Αθήνα δείχνει διατεθειμένη, υπό προϋποθέσεις, να αναλάβει να πληρώσει ένα σχετικά «αλμυρό» τίμημα για να δανειστεί από ιδιώτες επενδυτές, με επιτόκια που θα κινούνται –με τα σημερινά δεδομένα- γύρω ή και πάνω από 6%.
Θα είναι το κόστος όμως, για να μπορέσει να πετύχει αποφάσεις για πιο δραστική μείωση χρέους από τα ευρωπαϊκά κράτη και να «εξαγοράσει» έτσι πολύ περισσότερους τόκους που πληρώνει ήδη οι οποίοι σε διαφορετική περίπτωση για τα αμέσως επόμενα χρόνια θα ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ ετησίως.
Επιπλέον, εάν η Ελλάδα πετύχει την έκδοση ομολόγων, έστω και με υψηλό επιτόκιο θα έχει διασφαλίσει \”τυπικά\” την επιστροφή στις αγορές, κάτι που είναι προϋπόθεση για τη στήριξη από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς.
Πορτογαλία: Προσλαμβάνει 6 τράπεζες για την έκδοση ομολόγων 5ετούς διάρκειας
Την πρόσληψη ομάδας τραπεζών για την έκδοση ομολόγων 5ετούς διάρκειας ανακοίνωσε η Πορτογαλία.Tο πορτογαλικό δημόσιο προσέλαβε τις Barclays, CaixaBI, Goldman Sachs, HSBC, Morgan Stanley και Societe Generale να λειτουργήσουν ως σύμβουλοι για την έκδοση ομολόγων λήξεως το 2019.
Η Πορτογαλία, ακολουθώντας την Ιρλανδία αναμένεται να εξέλθει στις αγορές στα μέσα του 2014, καθώς η τελευταία αξιολόγηση της τρόικα έφερε τη Λισαβόνα ακόμα πιο κοντά στις διεθνείς αγορές.
Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου κυμαίνεται στο 4,19% ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στο 5,38%.
Το κόστος δανεισμού της Πορτογαλίας, όπως και της υπόλοιπης ευρω-περιφέρειας έχει μειωθεί κάθετα μετά την μεγάλη ζήτηση για την ιρλανδική έκδοση ομολόγου στις αρχές της εβδομάδας.
protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook