Με τη σιγουριά ότι θα λάβει ένα ισχυρό πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας -έστω και υπό αυστηρές και επώδυνες δεσμεύσεις της χώρας για τα επόμενα χρόνια-, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επιτέθηκε σε όσους διακίνησαν τα σενάρια περί επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή και σε όσους τον κατηγόρησαν για τις επαφές του με το ΔΝΤ, σε ανύποπτο χρόνο, το 2009.

Από τη Λευκάδα, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι τα σενάρια περί εξόδου από το ευρώ είναι στα όρια της εγκληματικότητας και διέψευσε ότι υπήρξε οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση. «Κάποιοι ανεύθυνα σπέρνουν το φόβο με στόχο την κερδοσκοπία» είπε ο πρωθυπουργός και μίλησε για «ευφάνταστα σενάρια».

Ο κ. Παπανδρέου επιτέθηκε και σε εσωτερικούς παράγοντες, λέγοντας ότι κάποιοι στην Ελλάδα υφαίνουν ιστορίες για αγρίους, με αφορμή τις επαφές του με το ΔΝΤ. Κάλεσε τους πάντες και κυρίως την Ευρωπαϊκή Ένωση να αφήσουν ήρεμη την Ελλάδα να κάνει τη δουλειά της και προειδοποίησε ότι καμία προβοκάτσια δεν θα λυγίσει τον ελληνικό λαό. «Εμείς βρισκόμαστε σε μία πορεία να σώσουμε την Ελλάδα, θα καταφέρουμε να φτάσουμε στην Ιθάκη μας» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου φέρεται να έχει εξασφαλίσει, μετά από παρασκηνιακές διαβουλεύσεις εβδομάδων, μία λύση-«πακέτο» για το συνολικό χρέος της χώρας, με μία νέα δανειοδότηση από την Τρόικα, μακρά χρονική επιμήκυνση για το μεγαλύτερο μέρος των υπαρχουσών υποχρεώσεων και ίσως ένα «κούρεμα» για ένα μικρό μέρος των ελληνικών ομολόγων. Σε αντιστάθμισμα, η χώρα θα αναλάβει σκληρές δεσμεύσεις, με νέο πρόγραμμα, που πιθανόν να ονομαστεί «Μνημόνιο 2».

Εφόσον προκύψουν όλα αυτά, που μάλλον θα αρχίσουν να ξεκαθαρίζουν από την ερχόμενη εβδομάδα, θεωρείται πιθανό ο κ. Παπανδρέου να εξετάσει την ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών, από ανασχηματισμό έως εκλογές. 

 

PROTO THEMA

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook