“Η ανάπλαση της λιμενικής ζώνης του Κουµ Καπί και η ανάδειξη του ως χώρου περιπάτου και αναψυχής μέσω σύγχρονων, αρχιτεκτονικών και αστικών παρεμβάσεων, διασφαλίζοντας τον κοινόχρηστο, υπερτοπικό και δημόσιο χαρακτήρα του χώρου σε σχέση µε την προϋπάρχουσα κατάσταση” είναι ο βασικός στόχος του πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, που προώθησε η Δημοτική Αρχή των Χανίων μέσω του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, όπως τόνισε ο Δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης βράβευσης των συμμετεχόντων στον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Προσχεδίων με τίτλο: «Ανάπλαση της Λιμενικής Ζώνης περιοχής Κουμ – Καπί Χανίων», που πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου.

Παράλληλα, ο Δήμαρχος Χανίων τόνισε ότι “η εφαρμογή της μελέτης θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και επισκεπτών, στην αναβάθμιση του φυσικού και τεχνητού περιβάλλοντος αλλά και στην προβολή του πολυδιάστατου χαρακτήρα της πόλης των Χανίων”.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου (ΔΛΤ) Χανίων, Κώστας Πρωτοπαπαδάκης, αναφερόμενος στο σχεδιασμό του ΔΛΤ τόνισε ότι “προγραμματίζουμε την ανάπλαση ολόκληρης της λιμενικής ζώνης, που εκτείνεται από το θέατρο “Δ. Βλησίδης” έως το φρούριο Φιρκά, ώστε να αποκτήσει επιτέλους η λιμενική ζώνη ενιαία αρχιτεκτονική υφή, ενιαία υλικά συμβατά με την ιστορία, τη χρήση και τη λειτουργία της, για να είναι προσιτή τόσο στους επισκέπτες όσο και στους μόνιμους κατοίκους αλλά και τους επιχειρηματίες”.

Μάλιστα, όπως γνωστοποίησε ο κ. Πρωτοπαπαδάκης “το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο θα προχωρήσει άμεσα στην ανάθεση της μελέτης εφαρμογής στον πρώτο βραβευθέντα” ενώ αναφορικά με τη χρηματοδότηση της ανάπλασης ο Πρόεδρος του ΔΛΤ Χανίων τόνισε ότι “το έργο ανάπλασης θα μπορέσει να υλοποιηθεί την ερχόμενη προγραμματική περίοδο με διεκδίκηση χρηματοδότησης από πόρους του νέου ΕΣΠΑ αλλά και με συγχρηματοδότηση από ίδιους πόρους του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου”.

Σημειώνεται ότι το πρώτο βραβείο έλαβε η μελέτη του καθηγητή του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Δημ. Τσακαλάκη και των συνεργατών του (Γ. Δασκαλάκης, αρχιτέκτων, Α. Τερεζάκη, αρχιτέκτων, Α. Καψάλης, φοιτητής Αρχιτεκτονικής, Β. Καραγιάννη, φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής, Ε. Σταθοπούλου, φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής, ειδικός σύμβουλος: Θεοφάνης Καραμπάς, Αναπλ. καθηγητής Παράκτιας Μηχανικής και Προστασίας Ακτών, Τμήμα Πολ. Μηχ. Α.Π.Θ.).

Η έκθεση όλων των μελετών, που συμμετείχαν στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό θα φιλοξενείται στο Κ.Α.Μ. έως και τις 12 Ιανουαρίου 2014 από τις 8.30 π.μ. έως και 2.30 μ.μ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook