Με στόχο να περάσουν και πάλι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες σε ιδιώτες, διευθετούνται οι τελευταίες λεπτομέρειες στο νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση, που πρόκειται να κατατεθεί και να συζητηθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Οι επικείμενες ρυθμίσεις για την επαναϊδιωτικοποίηση των τραπεζών δημιουργούν κλίμα ευφορίας στο Χρηματιστήριο με βασικούς «παίκτες» ξένους επενδυτές, με αποτέλεσμα ο δείκτης τιμών να καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, κλείνοντας χθες με άνοδο 3,34% στις 1.279,41 μονάδες, που είναι το υψηλότερο μετά τον Ιούνιο του 2011.

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι διατάξεις του και να κατατεθεί πριν από τις 15 Ιανουαρίου στη Βουλή.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, το νομοσχέδιο πρέπει να εστιάζει στη γρήγορη μετάβαση των τραπεζών στους ιδιώτες. Και ακόμα σημειώνουν πως θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στους ιδιώτες για συμμετοχή στις αυξήσεις αλλά και ευελιξία κινήσεων στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Βασικά σημεία

Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου -σύμφωνα με πληροφορίες- είναι δύο και συγκεκριμένα: Δεν θα είναι υποχρεωτική η συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών και δεύτερον: Οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών θα πραγματοποιούνται σε τιμές αγοράς. Δηλαδή το ΤΧΣ θα είναι σε θέση, και θα έχει την «κάλυψη» του νόμου, να προσφέρει τις νέες μετοχές σε τιμή χαμηλότερη από εκείνη που έχει υπολογιστεί με βάση τα κεφάλαια που διάθεσε για καθεμία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Οι διατάξεις του νέου νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση θα εφαρμοστούν πρώτα πρώτα στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank, ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ (και όχι 2 δισ. ευρώ που ήταν η αρχική πρόβλεψη) και η οποία θα πρέπει να διενεργηθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου. Ο νόμος θα «ανοίξει» τον δρόμο για την εισροή νέων ιδιωτικών κεφαλαίων και παράλληλα θα σημάνει την παραίτηση των δικαιωμάτων του Ταμείου. Η αύξηση της Εurobank αναμένεται να γίνει με την έκδοση δικαιωμάτων και όχι με την πώληση υπαρχόντων, γεγονός που σημαίνει ότι για να μπουν νέοι επενδυτές θα πρέπει να παραιτηθεί το ΤΧΣ από τα δικά του δικαιώματα.

Επίσης με το νομοσχέδιο θα δίνεται η δυνατότητα στο Ταμείο να υποβάλει δημόσια πρόταση προς τους κατόχους των warrants. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η δημόσια πρόταση θα μπορούσε να έχει τον χαρακτήρα ανταλλαγής μετοχών με warrants.

ethnos.gr/Eφη Καραγεώργου

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook