Ένα πρωτοφανές κύμα ψύχους σαρώνει το μεγαλύτερο τμήμα των ΗΠΑ με θερμοκρασίες χαμηλότερες ακόμη και από αυτές του Βόρειου Πόλου.

Και παρ\’ ότι μπορεί να ακουστεί παράδοξο, η υπερθέρμανση του πλανήτη κάνει το κρύο ακόμη πιο… κρύο και τσουχτερό!

Σύμφωνα με το qz.com, αυτό οφείλεται στο μηχανισμό που είναι γνωστό ως Arctic amplification.

Τι είναι όμως το φαινόμενο αυτό;

Τα χιόνια και οι πάγοι από τις αρκτικές ζώνες εξαφανίζονται με πρωτοφανείς ρυθμούς αφήνοντας εκτάσεις νερού με σχετικά υψηλή θερμοκρασία, το οποίο δεν αντανακλά την ηλιακή ακτινοβολία όσο ο πάγος. Έτσι ο πόλος θερμαίνεται ακόμη ταχύτερα σε σχέση με το υπόλοιπο νότιο ημισφαίριο.

Όμως η διαφορά θερμοκρασιών μεταξύ της Αρκτικής και των χαμηλότερων γεωγραφικών πλατών είναι αυτό που κινεί τα ρεύματα του αέρα. Και τα ρεύματα αυτά επηρεάζουν τις κλιματικές συνθήκες στις ΗΠΑ και άλλες χώρες.

Ρεύματα αέρα με μικρότερες ταχύτητες παράγουν πιο έντονα, βαρύτερα και συχνά πιο ακραία καιρικά φαινόμενα. Όταν μάλιστα τα αργά αυτά ρεύματα συμπίπτουν με τις ούτως ή άλλως χαμηλότερες θερμοκρασίες του χειμώνα τότε έχουμε την \”τέλεια συνταγή\” για πολικό ψύχος.

Ήδη είναι επιβεβαιωμένο ότι τα ρεύματα του αέρα στο βόρειο ημισφαίριο έχουν μειωθεί ως προς την ταχύτητα τους κατά 10% σε σχέση με το 1990, δηλαδή την ίδια εποχή που άρχισε να παρατηρείται η έντονη υποχώρηση των αρκτικών πάγων.

news.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook