Οδηγίες για τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν οι δανειολήπτες για να προστατεύσουν την κύρια κατοικία τους εξέδωσε με ανακοίνωσή της Η Ένωση Καταναλωτών Ηρακλείου Κρήτης.

Η ανακοίνωση αναλυτικά αναφέρει:

\”Όπως όλοι γνωρίζουμε παρά τις όποιες ενέργειες μας για το αντίθετο, ο νόμος της απαγόρευσης των πλειστηριασμών της ακίνητης περιουσίας, γνωστός και ως νόμος Παπαθανασίου, δεν ισχύει πλέον. 

Αυτομάτως όλα τα ακίνητα των δανειοληπτών που βρίσκονται σε αδυναμία καταβολής των υποχρεώσεων τους θα βρεθούν σε άμεσο κίνδυνο πλειστηριασμού. Σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου νόμου για την αναστολή των πλειστηριασμών, οι περισσότεροι δανειολήπτες θα πρέπει να έως τις 31 Ιανουαρίου 2014 να προβούν σε ορισμένες ενέργειες ώστε να μπορέσουν να προστατεύουν την κύρια κατοικία τους.
• Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με το Ν. 4224/2013 (ΦΕΚ 288/31.12.2013) απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί ΜΟΝΟ στην κύρια κατοικία, όπως αυτή έχει δηλωθεί στην τελευταία δήλωση φόρου εισοδήματος, για ένα έτος δηλ. από 01/01/2014 και μέχρι 31/12/2014. 
• Η προστασία της κατοικίας ισχύει εφόσον το ακίνητο έχει αντικειμενική αξία κάτω από 200.000€, η συνολική κινητή και ακίνητη περιουσία έχει αξία κάτω από 270.000€, το καθαρό οικογενειακό εισόδημα είναι κάτω από 35.000€ και εφόσον θα πραγματοποιούνται ορισμένες ελάχιστες καταβολές σε όλους τους δανειστές.
• Θα πρέπει ο οφειλέτης μέχρι 31/01/2014 να καταθέσει με δική του πρωτοβουλία Υπεύθυνη Δήλωση ότι πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις σε κάθε δανειστή του, 
• Εάν δεν προλάβει να καταθέσει αυτή την δήλωση με δική του πρωτοβουλία, και οι δανειστές του κοινοποιήσουν διαταγής πληρωμής με επιταγή προς εκτέλεση, θα πρέπει να καταθέσουν την εν λόγω δήλωση προστασίας εντός δύο (2) μηνών από την επίδοση της διαταγής. 
• Αν η δήλωση δεν κατατεθεί εντός των παραπάνω προθεσμιών που ρητώς ορίζει ο νέος νόμος δεν ισχύει η αναστολή του πλειστηριασμού για τον οφειλέτη και τη συγκεκριμένη οφειλή.
Η υπεύθυνη δήλωση θα πρέπει να περιγράφει:
• αναλυτικά όλα τα προσωπικά, οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη βάσει των προϋποθέσεων που προβλέπει ο νόμος για την αναστολή πλειστηριασμών κύριας κατοικίας
• Την αναλυτική κίνηση των λογαριασμών του που ξεπερνούν τα 1.000€ τους τελευταίους 24 μήνες πριν την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης.
Όσοι χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες σχετικά με την ένταξή τους στο νέο νόμο προστασίας της πρώτης κατοικίας, μπορούν να απευθύνονται στην Ένωση Καταναλωτών Ηρακλείου – Κρήτης (ΕΝΚΗ Κρήτης, Ανωπόλεως 29 Πλατεία Ελευθερίας, τηλ. 2810240250 & 6982502713), για περαιτέρω ενημέρωση, καθοδήγηση και υποβολής των σχετικών εγγράφων μέσω του εξειδικευμένου γραφείου υπερχρέωσης που λειτουργούμε.
Οι δανειολήπτες που έχουν ήδη καταθέσει αίτηση στο ειρηνοδικείο κάνοντας χρήση του Νόμου Κατσέλη (Ν.3869/2010) δεν χρειάζεται να κάνουν χρήση του νέου νόμου για να προστατεύσουν την κύρια κατοικία τους. 
Συνιστούμε επίσης στους δανειολήπτες που βρίσκονται σε μόνιμη αδυναμία πληρωμών να απευθυνθούν στο γραφείο μας για την εξέταση του ενδεχομένου να ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη.\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook