Έσοδα 48 εκατ. ευρώ αναμένει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους από την αύξηση της τιμής των τσιγάρων, που περιλαμβάνεται στην τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, με την οποία καταργείται το εισιτήριο των 25 ευρώ στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τα έσοδα από το εισιτήριο των 25 ευρώ θα ήταν περίπου 45 εκατ. ευρώ, ενώ τώρα με την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης των τσιγάρων το κράτος θα εισπράξει τρία εκατ. ευρώ παραπάνω.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης εξαιρούνται τα πούρα και τα πουράκια, καθώς αυτή αφορά μόνο τους βιομηχανοποιημένους καπνούς.

Η τροπολογία εντάχθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και προβλέπει συγκεκριμένα:

κατάργηση της διάταξης για καταβολή εκ μέρους των ασθενών υπέρ του ΕΟΠΥΥ του ποσού των 25 ευρώ κατά την εισαγωγή τους στα νοσκομεία του ΕΣΥ.

αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης των βιομηχανοποιημένων καπνών (με εξαίρεση τα πούρα και τα πουράκια): 

α) αύξηση του πάγιου φόρου των τσιγάρων από τα 80 στα 82,50 ευρώ ανά φορολογική μονάδα (1.000 τεμάχια) και αντιστοίχως του ειδικού φόρου κατανάλωσης από τα 115 στα 117,5 ευρώ ανά φορολογική μονάδα. 

β) αύξηση του συντελεστή του ειδικού φόρου κατανάλωσης που επιβάλλεται στο λεπτοκομμένο καπνό για την κατασκευή χειροποίητων τσιγάρων και στα άλλα καπνά για κάπνισμα, από τα 153 στα 155,5 ευρώ ανά χιλιόγραμμο καθαρού βάρους.

Η ισχύς των διατάξεων αρχίζει από την κατάθεσή τους στη Βουλή.

newpost.gr