Για δείγματα ενδεχόμενης πρώτης βελτίωσης στην ελληνική οικονομία έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ και τόνισε ότι ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς και σκληρός.

«Δεν πρέπει να δημιουργούμε στους Έλληνες περισσότερες ψευδαισθήσεις από ό,τι έχουν ήδη», τόνισε ο κ. Σταϊνμάγερ σε συνέντευξη που παραχώρησε από την Αθήνα στην εκπομπή «heute journal» του δεύτερου καναλιού της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης, ZDF, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις προσδοκίες που έχει η Αθήνα από την συμμετοχή των Σοσιαλδημοκρατών στη νέα γερμανική κυβέρνηση.

Ο ίδιος διευκρίνισε πάντως ότι στην Ελλάδα βρήκε ρεαλισμό, επισημαίνοντας ότι η εικόνα διαφέρει από αυτή που βλέπουμε συχνά στα γερμανικά ΜΜΕ, ενώ μίλησε και για υπερηφάνεια των Ελλήνων «για το ότι πιθανόν κατάφεραν μια πρώτη μικρή στροφή, για το ότι για πρώτη φορά θα μπορούσαν να φέτος επιτύχουν πρωτογενές πλεόνασμα». «Αυτό ίσως αποτελεί δείγμα ότι θα υπάρξει μια πρώτη βελτίωση στην ελληνική οικονομία», σημείωσε και αναφέρθηκε ειδικά στην επιτυχή χρονιά για τον ελληνικό Τουρισμό.

Κληθείς να σχολιάσει την άνοδο της ανεργίας, την μείωση της παραγωγής και τις καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι δεν επιθυμεί να κατασκευάσει μια εικόνα της ελληνικής οικονομίας από την οποία θα μπορούσε να πει ότι αυτός είναι ένας σταθερός δρόμος προς ένα λαμπρό μέλλον. «Το αντίθετο. Πρόκειται για έναν μακρύ δρόμο, τον οποίο θα πρέπει οι Έλληνες ακόμη να βαδίσουν και αυτό απαιτεί πολλή τόλμη από μια κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται ενώπιον ενός προεκλογικού αγώνα για τις ευρωεκλογές. Ζήτησα να συνεχιστεί αυτός ο δρόμος σε αυτή τη νομοθετική περίοδο, ακόμη και αν είναι σκληρός. Είναι όμως η μόνη εγγύηση, όπως γνωρίζουμε και εμείς στην Γερμανία από τη δική μας εμπειρία, ώστε στο τέλος η κυβέρνηση να δρέψει τους καρπούς των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο κ. Σταϊνμάγερ, ο οποίος ερωτήθηκε και σχετικώς με τις πρόσφατες δηλώσεις του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου για αδυναμία λήψης περαιτέρω μέτρων λιτότητας που ενδεχομένως θα ζητήσει η τρόικα.

«Μιλήσαμε πολύ ανοιχτά για αυτό. Είναι και προς το ελληνικό συμφέρον να κρίνει η τρόικα τι έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα. Μόνο εάν η τρόικα πει στο τέλος, ‘μάλιστα το πρωτογενές πλεόνασμα αυτής της χρονιάς μπορεί να είναι διαρκές και για τα επόμενα χρόνια\’, θα υπάρξει η βάση ώστε επιχειρήσεις από την ευρωπαϊκή γειτονιά να αποφασίσουν να επενδύσουν στην Ελλάδα έπειτα από χρόνια απουσίας. Χρειαζόμαστε υπομονή, αλλά προπάντων επιμονή για να συνεχιστεί ο δρόμος που ξεκίνησε», επισήμανε.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ακόμη ότι πρέπει σε ευρωπαϊκό επίπεδο να ξεπεραστούν οι υποψίες και οι παρεξηγήσεις που αυτές δημιουργούν «ώστε μέσα από την προοπτική υπέρβασης της οικονομικής κρίσης, να μην εισέλθουμε σε διαρκή πολιτική κρίση».

Δήλωσε δε αποφασισμένος να προσπαθήσει για αυτό, κυρίως σε συνεργασία με τις χώρες που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα.

news247.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook