Ούριος άνεμος αρχίζει να πνέει στην Ευρωζώνη, καθώς το κλίμα αισιοδοξίας που διαμόρφωσε η πανηγυρική έξοδος της Ιρλανδίας στις αγορές ομολόγων ενθάρρυνε τους επενδυτές για τοποθετήσεις και σε άλλες χώρες της περιφέρειας με πρώτο σταθμό την Πορτογαλία.

Με την επενδυτική ψυχολογία στα ύψη οι αγορές “αγκάλιασαν” χθες θερμά τη Λισσαβόνα, ενώ σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης μία έξοδος της Αθήνας στις αγορές θα σηματοδοτήσει “αλλαγή σελίδας” στην Ευρωζώνη.

Η Πορτογαλία, που βρίσκεται στην τελική ευθεία εξόδου από το μνημόνιο (τον Ιούνιο) άντλησε από την έκδοση 5ετους ομολόγου το ποσό των 3,25 δισ. ευρώ με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 11 δισ. ευρώ. To επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,657%.

Η υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας χαρακτήρισε την έκδοση “εξαιρετικά επιτυχημένη” και τη ζήτηση “πολύ υψηλή”, καθώς το χρηματικό ποσό που αντλήθηκε καλύπτει σχεδόν το 50% των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας για το 2014. Στη δευτερογενή αγορά, η απόδοση του 10ετούς πορτογαλικού τίτλου κινήθηκε στο 5,35% και του 5ετους στο 4,05%.

Με τους καλύτερους, στο μεταξύ, οιωνούς ξεκίνησε το χρηματοδοτικό της πρόγραμμα για το 2014 η Μαδρίτη με το κόστος δανεισμού να υποχωρεί σε ιστορικό χαμηλό σε δημοπρασία 5ετών ομολόγων.
Στην πρώτη δημοπρασία κυβερνητικών ομολόγων για το έτος η Ισπανία άντλησε συνολικά 5,288 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τον στόχο που είχε ανακοινώσει. Η μέγιστη απόδοση για το 5ετές ήταν 2,411%, χαμηλότερο από το προηγούμενο ιστορικό χαμηλό του 2,644%.

Όπως ανέφερε δημοσίευμα του Bloomberg το κλίμα ευφορίας που επικρατεί στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές τις τελευταίες ημέρες κάνει τη βαθιά κρίση χρέους της Ευρωζώνης να μοιάζει με … ξεθωριασμένη ανάμνηση.

Το διεθνές πρακτορείο αναφέρεται εκτενώς στο ράλι που παρατηρείται στις τιμές μετοχών και ομολόγων της ευρωπεριφέρειας με ώθηση από την εξαιρετικά επιτυχημένη επιστροφή της Ιρλανδίας στις αγορές τερματίζοντας μια τριετή περίοδο υπό καθεστώς διάσωσης.

Τόσο έντονο και διάχυτο είναι μάλιστα το κλίμα ευφορίας στην Ευρώπη που ακόμα και η Ελλάδα που έχει ήδη λάβει 2 πακέτα διάσωσης, ανακοίνωσε πως ίσως φέτος βγει στις αγορές, σημειώνεται χαρακτηριστικά στο άρθρο του Bloomberg, σχολιάζοντας την δήλωση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ότι η Ελλάδα σχεδιάζει τη διάθεση ομολόγων στο δεύτερο εξάμηνο του 2014.

Αυτό, σύμφωνα με το πρακτορείο, θα σηματοδοτούσε μια στροφή της οικονομίας της Ευρωζώνης μετά την κρίση χρέους που “εκτόξευσε” την ανεργία στο 12%.

Σημειώνεται ότι η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων μειώθηκε στο 7,63% που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2010 κι ενώ είχε φθάσει στο 44% τον Μάρτιο του 2012.

imerisia.gr/Κατερίνα Κοσμά