Τεράστια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί ιδιοκτήτες παραλιακών κατοικιών στην περιοχή του Κατακόλου λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης του φαινομένου της διάβρωσης της ακτής που σημειώνεται τα τελευταία πέντε περίπου χρόνια.

Η ακτογραμμή σε μήκος τουλάχιστον ενός χιλιομέτρου έχει συρρικνωθεί σημαντικά με τη στεριά να υποχωρεί προς τη θάλασσα ολοένα και περισσότερο με ταχείς ρυθμούς. Μάλιστα, όπως αποκαλύπτουν κάτοικοι στην εφ. «ΠΑΤΡΙΣ», την τελευταία πενταετία και σύμφωνα με μετρήσεις που έχουν γίνει στο σημείο, η στάθμη της θάλασσας έχει ανέβει τόσο ώστε το νερό να καλύπτει ένα μεγάλο μέρος της στεριάς που παλιότερα υπήρχε εκεί.

«Από τις μετρήσεις που έγιναν μάθαμε πως η στάθμη της θάλασσας έχει ανέβει αρκετά και έχει βγει προς τη στεριά πάρα πολλά μέτρα», αναφέρουν οι ιδιοκτήτες των κατοικιών στον οικισμό της Συκιάς που πλέον φοβούνται ανεπανόρθωτες καταστροφές τα επόμενα χρόνια.
Πολλοί από τους κατοίκους της περιοχής ζουν μόνιμα στο σημείο και βλέπουν τη συνεχή μείωση του εύρους της παραλίας στο συγκεκριμένο τμήμα ενώ όπως αναφέρουν, ποτέ στο παρελθόν δεν είχε παρατηρηθεί κάτι ανάλογο. Να σημειωθεί, ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, το φαινόμενο της διάβρωσης έχει ξεκινήσει από το 2004 που εντοπίσθηκαν τα πρώτα σημάδια και εξελίσσεται μέχρι σήμερα με ταχείς ρυθμούς προκαλώντας την ανησυχία των ιδιοκτητών.

«Τα τελευταία χρόνια είναι ραγδαία η διάβρωση της ακτής στο σημείο αυτό και εξελίσσεται πολύ γρήγορα. Πάνω από 20 μέτρα έχει βγει η θάλασσα. Πιστεύουμε ότι τα έργα επέκτασης του προσήνεμου μόλου θα επιφέρουν βελτίωση στο σημείο ίσως και 60%. Είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί στη ρίζα του ώστε να προστατευθούν οι υπάρχουσες κατοικίες», ανέφερε συγκεκριμένα ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Κατακόλου, Φραγκίσκος Κολόσακας.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι ήδη για το πρόβλημα της διάβρωσης της ακτής στην περιοχή του Κατακόλου, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Δημήτρης Αποστολόπουλος έχει έλθει σε επαφή με επιστήμονες που έχουν πραγματοποιήσει έρευνες στο σημείο ενώ, σύμφωνα με πηγές, είναι σε εξέλιξη ενέργειες για την λύση του προβλήματος.

newpost.gr/patrisnews.gr