Με εντολή Στουρνάρα αποσύρθηκε τελικά άρον άρον η τροπολογία για την αύξηση στην τιμή των τσιγάρων. Αιτία… η εξαίρεση που προβλεπόταν για πούρα και πουράκια, παρ\’ όλο που αναγραφόταν ρητώς τόσο στην τροπολογία όσο και στη σχετική εγκύκλιο που επίσης αποσύρθηκε !

Η επίμαχη τροπολογία κατατέθηκε την Παρασκευή σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Κυβέρνηση και υπουργείο Υγείας προσδοκούν έσοδα 48 εκατ. ευρώ από την αύξηση του ειδικού φόρου, υπερκαλύπτοντας κατά 3 εκατ. την απώλεια εσόδων των 45 εκατ. ευρώ από την κατάργηση του εισιτηρίου των 25 ευρώ για την εισαγωγή στα νοσοκομεία.

Η τροπολογία θα επανακατατεθεί τη Δευτέρα, με την αύξηση των 5 λεπτών ανά πακέτο που τίθεται σε ισχύ σε αντικατάσταση του 25ευρου, να ισχύει πλέον και για τα πούρα και για τα πουράκια.

Στα οικονομικά οφέλη από το μέτρο, κυβέρνηση και υπουργείο Υγείας προσμένουν σε έσοδα της τάξης των 48 εκατ. ευρώ, τρία περισσότερα από εκείνα που υπολόγιζαν από τα 25 ευρώ στα νοσοκομεία (45 εκατ. ευρώ).

Μάλιστα, όπως αναφέρουν τα «ΝΕΑ», εκτός από τα οικονομικά οφέλη που υπολογίζει η κυβέρνηση ότι θα έχει από την αύξηση αυτή, λόγω της ελάχιστης αύξησης της τιμής, αναμένει και «μείωση της κατανάλωσης προϊόντων που είναι επιβλαβή για την υγεία», όπως αναφέρει η έκθεση αξιολόγησης συνεπειών ρυθμίσεων.

Τα έσοδα από την αύξηση του ειδικού φόρου προβλέπονται στα 48 εκατ. ευρώ υπερκαλύπτοντας την απώλεια εσόδων των 45 εκατ. ευρώ από την κατάργηση του εισιτηρίου των 25 ευρώ για την εισαγωγή στα νοσοκομεία.

Με την τροπολογία αυξάνεται το ποσό του πάγιου φόρου των τσιγάρων από τα 80 στα 82,5 ευρώ ανά φορολογική μονάδα, δηλαδή ανά 1.000 τεμάχια, τσιγάρων και αντίστοιχα το ελάχιστο ποσό του ειδικού φόρου κατανάλωσης από τα 115 στα 117,5 ευρώ ανά φορολογική μονάδα.

Επίσης, αυξάνεται ο συντελεστής του ειδικού φόρου κατανάλωσης που επιβάλλεται στον λεπτοκομμένο καπνό για την κατασκευή χειροποίητων τσιγάρων και στα άλλα καπνά για κάπνισμα από τα 153 στα 155,5 ευρώ ανά χιλιοστόγραμμο βάρους.

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook