Μεγάλες ποσότητες «ετοιμοπαράδοτης» ηρωίνης πιστεύουν πως αξιωματούχοι του ΟΗΕ πως περνούν από τα χέρια των ιρανικών αρχών ασφαλείας, σύμφωνα με σειρά τηλεγραφημάτων της αμερικανικής πρεσβείας στο Αζερμπαϊτζάν που διέρρευσαν στο Wikileaks.

Σύμφωνα με τις αναφορές των Αμερικανών διπλωματών που διέρρευσαν στον ιστότοπο και επικαλείται η γερμανική Welt, μεγάλο μέρος της παραγωγής οπίου του Αφγανιστάν τίθεται υπό επεξεργασία στο Ιράν με την εμπλοκή των εκεί Αρχών, και η ηρωίνη που παράγεται μεταφέρεται μέσω του Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη για εμπόριο.

Ένα εμπιστευτικό τηλεγράφημα, με ημερομηνία 12 Ιουνίου του 2009 προερχόμενο από την αμερικανική πρεσβεία στο Μπακού, αναφέρει ότι οι ποσότητες ηρωίνης που προέρχονταν από το Ιράν και κατασχέθηκαν στο Αζερμπαϊτζάν, αυξήθηκαν από 20 κιλά το 2006 σε 59.000 κιλά μόνο για το πρώτο τρίμηνο του 2009.

Το Αζερμπαϊτζάν, αναφέρει το τηλεγράφημα αυτό που επικαλείται εμπιστευτικές εκθέσεις ερευνητών του ΟΗΕ που είναι υπεύθυνοι για τους φακέλους αυτούς, είναι μια από τις κύριες οδούς για την εξαγωγή της ηρωίνης που παρασκευάζεται από αφγανικό όπιο προς την δυτική Ευρώπη.

Οι Αμερικανοί διπλωμάτες πιστεύουν επίσης ότι το Ιράν είναι ο κύριος αγοραστής αφγανικού οπίου και ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ηρωίνης στον κόσμο, προσθέτουν Αμερικανοί διπλωμάτες.

Ο Ιρανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Μοχάμαντ Χαζαΐ, είχε δηλώσει τον Σεπτέμβριο ότι το 89% της παγκόσμιας παραγωγής οπίου προέρχεται από το Αφγανιστάν και ότι «το μεγαλύτερο μέρος αυτής της παραγωγής περνά διά μέσου των συνόρων του Ιράν», σπεύδοντας κατόπιν να συμπληρώσει ότι το Ιράν έχει δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια για την καταπολέμηση της  διακίνησης ναρκωτικών.