Πολύ πιο συχνές και πιο παρατεταμένες θα είναι οι ξηρασίες στην Ευρώπη μέχρι τα τέλη του αιώνα, σύμφωνα με νέα ευρωπαϊκή έρευνα.

Οι παράγοντες που θα επιδεινώσουν την κατάσταση είναι τόσο η κλιματική αλλαγή όσο και η σπατάλη της κατανάλωσης νερού.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, σε μια χρονική συγκυρία που η προσοχή του κοινού είναι μάλλον στραμμένη στην αντίθετη όψη του νομίσματος, στις θύελλες και στην επέλαση του κρύου.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το πρόβλημα της ξηρασίας, κατά τις επόμενες δεκαετίες, θα είναι πιο έντονο στις χώρες της Νότιας Ευρώπης και της Βαλκανικής και ασφαλώς αφορά άμεσα την Ελλάδα. Οι ερευνητές του Κοινού Ερευνητικού Κέντρου (JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του γερμανικού πανεπιστημίου του Κάσελ, με επικεφαλής τον Τσιοβάνι Φορτσιέρι, ειδικό σε θέματα αξιολόγησης κλιματικού κινδύνου, έκαναν τη

Η αναμενόμενη άνοδος της θερμοκρασίας λόγω της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής θα εντείνει την εξάτμιση των επιφανειακών υδάτων, μειώνοντας την προσφορά νερού και χειροτερεύοντας την ξηρασία. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι στα νότια τμήματα της Ευρώπης και της Βαλκανικής (συνεπώς και στη χώρα μας), τα οποία θα πληγούν περισσότερο από την ξηρασία, η ελάχιστη ροή στα μεγαλύτερα και στα μικρότερα ποτάμια θα μειωθεί έως 40% και οι χρονικοί περίοδοι ανεπάρκειας νερού θα αυξηθούν έως 80%.

Για τη νότια Ευρώπη ειδικότερα, η μελέτη εκτιμά ότι, πέρα από την κλιματική αλλαγή, η μεγάλη χρήση (και κατάχρηση) νερού θα επιδεινώσει περαιτέρω κατά 10% έως 30% τις συνθήκες ξηρασίας.

Η ξηρασία θεωρείται σοβαρή φυσική καταστροφή, με πολλαπλές επιπτώσεις για την κοινωνία, το περιβάλλον και την οικονομία. Μόνο στην Ευρώπη, κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, το κόστος της ξηρασίας υπολογίζεται σε πάνω από 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η δημοσίευση έγινε στο περιοδικό "Hydrology and Earth Systems Science" της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωεπιστημών (EGU).

news.gr