Επιχείρηση αμφισβήτησης των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο από τη Λαδόξερα μέχρι και το Καστελόριζο στήνει η Τουρκία.

Ο σκοπός είναι προφανής και έχει να κάνει με την ελληνική ΑΟΖ και τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που υπάρχουν εντός αυτής. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που η Άγκυρα επικεντρώνεται σε δύο νησιά, τα οποία καθορίζουν την ελληνική κυριαρχία και «τοποθετούν» τα όρια της ΑΟΖ.

Για την επόμενη εβδομάδα οι Τούρκοι έχουν δεσμεύσει περιοχή στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου, μεταξύ Καστελόριζου και Κύπρου, προκειμένου να πραγματοποιήσουν αεροναυτικά γυμνάσια. Θα λάβουν μέρος πλοία επιφανείας, αεροσκάφη, ίσως και υποβρύχια. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας και παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις. Στο πλαίσιο αυτό των συνεχών «πιέσεων» και προκλήσεων εντάσσουν Έλληνες επιτελείς και την υπερπτήση πάνω από τη Σάμο, την Πέμπτη.

Οι Τούρκοι πραγματοποιώντας άσκηση στα παράλια, έστειλαν ένα ελικόπτερο τύπου AS-532 Cougar να διεισδύσει στον ελληνικό εναέριο χώρο και να πετάξει πάνω από το ελληνικό νησί, ενώ ακολούθησαν απανωτές παραβιάσεις από 12 τουρκικά αεροσκάφη τα οποία αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη.

newsbomb.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook