Ο τζίρος, κατά το δίμηνο των χειμερινών εκπτώσεων, οι οποίες ξεκινούν τη Δευτέρα, θα κινηθεί περίπου 10% χαμηλότερα σε σύγκριση με το 2013, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.

Η επισκεψιμότητα, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, αναμένεται να κυμανθεί στα ίδια επίπεδα. Το ποσοστό της αρνητικής μεταβολής αυτού το διμήνου προβλέπεται να είναι μικρότερο σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη, αλλά ο τζίρος της αγοράς θα συρρικνωθεί κατά το ήμισυ σε σχέση με το 2010.

«Οι εμπορικές επιχειρήσεις αγωνίζονται κάθε μέρα να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες της αγοράς στις οποίες τον πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζουν τα μειωμένα οικογενειακά εισοδήματα και η χαμηλή καταναλωτική ζήτηση. Οι εκπτώσεις προβλέπεται να αποτελέσουν για πολλές εξ αυτών την ευκαιρία και την τελική δοκιμασία για τον επιχειρηματικό τους σχεδιασμό», σημειώνεται στην ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας.

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, οι εκπτώσεις του Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου πραγματοποιούνται σε μία ιδιαίτερη περίοδο, αφού ακολουθούν το πρώτο ενδιάμεσο δεκαήμερο εκπτώσεων του Νοέμβριου. Κρίνεται από την κίνηση συνολικά της αγοράς το 2013 ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις από την γενική τάση.

Ο τζίρος κινείται συνολικά σε χαμηλότερα επίπεδα, εμφανίζοντας όμως παρόμοιες μεταβολές κατά την διάρκεια του έτους.

Στο ένα τρίτο του 2008 ο εορταστικός τζίρος

Σε επίπεδο απόλυτων μεγεθών, ο κύκλος εργασιών των καταστημάτων λιανικής κατά το μήνα Δεκέμβριο του 2013, εκτιμάται στα 6,8 δις ευρώ, όντας μειωμένος κατά 0,8 δις ευρώ σε σχέση με το 2012. Η σύγκριση του 2013 με το 2008 είναι άκρως απογοητευτική, αφού τα 21,9 δις ευρώ του εορταστικού τζίρου εκείνης της χρονιάς αναμένεται να συρρικνωθούν στα 6,8 δις ευρώ, απώλεια της τάξεως του 68,9% που σηματοδοτεί τη μείωση του χριστουγεννιάτικου τζίρου κατά περίπου 70% τη τελευταία πενταετία.

Ο εορταστικός τζίρος για το 2013 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 1/3 του τζίρου του 2008, αλλά υπολογίζεται ότι θα είναι μειωμένος μόνο κατά 10% σε σύγκριση με το 2012.

Οι προβλέψεις και εκτιμήσεις επιβεβαιώθηκαν για το σύνολο της αγοράς, αφού ο συνολικός τζίρος παρουσίασε πτώση περίπου 10%. Παρ\’ όλα αυτά, υπήρξαν μεγάλες διαφοροποιήσεις, ανά κατηγορία καταστημάτων και ανά περιοχή, γεγονός που συμβάλλει στην εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων μόνο για το σύνολο της αγοράς, όπως αναφέρει η ΕΣΕΕ

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook