Ένα βήμα πριν την προαξιολόγηση από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) έτσι ώστε να προχωρήσουν και στην πιστοποίηση, βρίσκονται τα εργαστήρια ανάλυσης ελαιολάδου στα Χανιά, τη Λέσβο και την Καλαμάτα, μετά και την υπογραφή της απόφασης από το υπουργείο (δείτε εδώ).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου από την επόμενη εβδομάδα ξεκινούν οι προαξιολογήσεις (ώστε μέχρι τον Ιούνιο να πραγματοποιηθεί και η τελική αξιολόγηση).

Ωστόσο, άλυτο παραμένει το θέμα της στελέχωσης με εξειδικευμένο προσωπικό. Ειδικότερα, το εργαστήριο ελαιολάδου της Καλαμάτας λειτουργεί με τρία άτομα (ενώ προβλέπονται 5), τον επιστημονικό υπεύθυνο, μια χημικό και μια παρασκευάστρια, το εργαστήριο των Χανίων με 4 άτομα μετά την συνταξιοδότηση της υπεύθυνης (ενώ δεν έχει ανανεωθεί η σύμβαση του χημικού που έληξε τέλος του έτους) και το εργαστήριο της Λέσβου με 2 άτομα ενώ προβλέπονται 4 (εκκρεμεί και εκεί η ανανέωση της σύμβασης του χημικού).

Υπενθυμίζουμε ότι το Δεκέμβριο του 2012 δόθηκαν κονδύλια για προσλήψεις προσωπικού, όμως οι συμβάσεις έργου των συμβασιούχων επιστημόνων που προσλήφθηκαν έληξαν τέλος του 2013.

Να σημειωθεί ότι παράλληλα γίνεται προσπάθεια για να στελεχωθούν με άτομα που θα κάνουν τεστ γευσιγνωσίας. Τα εργαστήρια οργανωτικά ανήκουν στη Διεύθυνση Αγροτικής Έρευνας του ΕΛΓΟ Δήμητρα.

Χανιά

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου στο Εργαστήριο Ελαιολάδου Χανίων την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πολυαναμενόμενη προαξιολόγηση από το ΕΣΥΔ έτσι ώστε να προχωρήσει και το θέμα της τελικής αξιολόγησης προκειμένου το εργαστήριο να λάβει την διαπίστευση που θα του επιτρέπει να πραγματοποιεί πιστοποιημένες αναλύσεις. Προβλήματα και εκεί όμως υπάρχουν και αφορούν το προσωπικό.

Μετά την συνταξιοδότηση της Δρ. Ευαγγελίας Στεφανουδάκη, μέχρι πρότινος υπεύθυνης του Εργαστηρίου, πλέον υπάρχουν 4 άτομα που απασχολούνται. Ωστόσο, η σύμβαση του χημικού δεν έχει ανανεωθεί.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook