Νέα διάσταση – καθησυχαστική για την Ελλάδα απ ότι φαινεται – στο θέμα της καταστροφής των χημικών της Συρίας σε αμερικανικό πλοίο σε σημείο των διεθνών υδάτων μεταξύ Κρήτης ,Ιταλίας και Μάλτας δίνει είδηση που κάνει το γύρο του κόσμου.
Σύμφωνα με αυτή – και όπως μεταδόθηκε από την \’\’Φωνή της Ρωσίας\’\’  – <<οι γερμανικές αρχές επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να εξουδετερώσουν στην επικράτεια της χώρας τους 370 τόνους αποβλήτων που παράγονται ως αποτέλεσμα της καταστροφής των συριακών χημικών όπλων, στο αμερικανικό πλοίο Cape Ray (φωτο) δήλωσε την Παρασκευή ο Οργανισμός Απαγόρευσης Χημικών Οπλών.
Σημειώνεται, (συνεχίζει η είδηση), ότι η διαδικασία αφορά στην εξουδετέρωση των προϊόντων επεξεργασίας του υπερίτη (αέριο της μουστάρδας).Την προηγουμένη ημέρα , η Γερμανία δήλωσε την ετοιμότητά της να λάβει μέρος στην εξουδετέρωση των υπολειμμάτων των συριακών χημικών όπλων στο έδαφος της. Οι εργασίες θα εκτελούνται σε ειδικές εγκαταστάσεις στην πόλη Μιούνστερ>>.
Από την είδηση αυτή, αν δεν κρύβεται κάτι άλλο, προκύπτει ότι κατά την διαδικασία υδρόλυσης που θα γίνει πάνω στο πλοίο στην προαναφερθείσα περιοχή των διεθνών υδάτων μεταξύ Κρήτης ,Ιταλίας και Μάλτας που μας ενδιαφέρει, θα προκύψουν απόβλητα 370 τόνων. Αυτά τα υπολείμματα, που προφανώς δεν είναι…αθώα, θα μεταφερθούν σε γερμανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην πόλη Μιούνστερ, όπου και θα εξουδετερωθούν.

\"\"

Άλλωστε ήδη άλλα ρεπορταζ διεθνών ΜΜΕ ανέφεραν ότι σύμφωνα με τηλεγραφήματα διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, και με δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, τα χημικά όπλα πρώτης προτεραιότητας – τα οποία πρώτα θα καταστραφούν εντός του πλοίου στη θάλασσα της Μεσογείου – κατόπιν αυτής της διαδικασίας τα επικίνδυνα υπολείμματα θα συλλεχθούν για να μεταφερθούν στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Munster στη Γερμανία.
«Εμείς στη Γερμανική κυβέρνηση είμαστε αποφασισμένοι να μην κρυφτούμε από την ευθύνη που έχουμε. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ξεφορτωθούμε μέρος των χημικών αποβλήτων. Οι Γερμανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν τις δυνατότητες», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Στεϊνμάιερ.
Συνεχίζοντας ο κ. Στεϊνμάιρ διευκρίνισε ότι: «οπλικό υλικό μπορεί να καταστραφεί στις εγκαταστάσεις στο Munster, δυτικά του Γερμανικού κρατιδίου της Κάτω Σαξωνίας…τα χημικά όπλα μπορούν εύκολα να αναγνωρισθούν και η διεθνής κοινότητας έχει την υποχρέωση να φροντίσει για την ασφαλή καταστροφή τους».
Συνολικά 1.300 τόνοι χημικών όπλων (δίχως επεξεργασία) έχουν συλλεχθεί στην Συρία από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων για να καταστραφούν.

\"\"

Όταν τα πλοία από Δανια, Νορβηγια Ρωσία κλπ φθασουν σε προκαθορισμένο λιμάνι στην Ιταλία (του οποίου η τοποθεσία παραμένει μυστική), ένα τμήμα των χημικών πρώτης προτεραιότητας θα μεταφερθούν στο πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ MV Cape Ray για την πρώτη επεξεργασία. Άλλοι 150 τόνοι χημικών δεύτερης προτεραιότητας θα μεταφερθούν στη Μεγάλη Βρετανία όπου θα καταστραφούν στις εγκαταστάσεις ιδιωτικής εταιρείας.
Να σημειωθεί ότι τόσο οι κάτοικοι της Κρήτης όσο και επιστήμονες είχαν ξεσηκωθεί από το πιθανό (εικαζόμενο όπως φαινεται τώρα) ενδεχόμενο η απόρριψη των αποβλήτων να γίνει στην θάλασσα: 
Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Ευάγγελος Γιδαράκος είχε πει μεταξύ άλλων όταν ρωτήθηκε (από την Εφ. Συντακτών) εαν έχει πληροφορίες για τον όγκο των χημικών που θα καταλήξουν στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου:

\"\"

<<Μέχρι στιγμής, από πληροφορίες που έχουμε κυρίως από τη Γερμανία, ξέρουμε για καταστροφή περίπου 1.000 έως 1.500 τόνων χημικών αερίων, κυρίως του Sarin και του γνωστότερου ως αερίου της μουστάρδας. Ωστόσο δεν έχει γίνει γνωστό και ποιες άλλες ουσίες περιλαμβάνονται αλλά και αν είναι αυτός ο τελικός όγκος των χημικών που θα καταστραφούν>> Και στην ερώτηση πώς γίνεται η καταστροφή τους και ποιους κινδύνους ενέχει, είχε απαντήσει :
<<Η συγκεκριμένη μέθοδος βασίζεται στην υδρόλυση, δηλαδή στη διάσπαση των αερίων αυτών μέσα στο νερό. Όμως η υδρόλυση των στοιχείων αυτών θα παραγάγει μεταξύ άλλων και μεγάλες ποσότητες άλλων τοξικών ουσιών αλλά και νέα υγρά απόβλητα μέσω των χημικών αντιδράσεων. Η είσοδος αυτών των ουσιών στο θαλάσσιο περιβάλλον θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στους ζώντες οργανισμούς, με αποτελέσματα που θα διαρκέσουν για πολλά χρόνια. Τα τοξικά αυτά θα είναι εκεί ακόμα και αν εμείς δεν τα δούμε ποτέ στις ακτές μας>>.

\"\"

Από την μεταδοθείσα τώρα πληροφορία προκύπτουν,όπως προείπαμε, νέα δεδομένα σχετικά με μεταφορά των αποβλήτων στην Γερμανία και εξουδετέρωσή τους εκεί. 
Να θυμίσουμε ότι ήδη από προχθές το OnAlert είχε καταχωρίσει δήλωση ελληνικών διπλωματικών κύκλων σύμφωνα με τους οποίους \’\’ οι αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες είναι ενήμερες, παρακολουθούν το όλο θέμα με προσοχή από την πρώτη στιγμή που επιλέχθηκε αυτή η λύση για να αποφευχθεί ο πόλεμος στην περιοχή μας .Τονίζουν ακόμα – γραφαμε – ότι το θεμα παρακολουθείται όχι μόνο από την Ελλάδα και τις άλλες κοντινές χώρες, άλλα όπως είναι φυσικό το παρακολουθεί στενότατα και επισταμένως και όλη η διεθνής κοινότητα, δια του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Απαγόρευση Χρήσης Χημικών Όπλων, στον οποίο συμμετέχουν κορυφαίοι επιστήμονες, όπως και στην συγκεκριμένοι αποστολή\’\’. Όσον αφορά δε το ελληνικό ΥΠΕΘΑ -σημειώναμε – αρμόδια πηγή του ανέφερε στο OnAlert ότι το όλο θέμα δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα του, ενώ το ίδιο περιορίζεται στην γνώση του ποια πλοία συμμετέχουν στην μετακίνηση, υπό την εποπτεία των Διεθνών Οργανισμών. 
Από τις τοποθετήσεις αυτές – τονίζαμε- προκύπτει ότι η Ελλάδα παρακολουθεί μεν το θέμα χωρίς να επιλέγει δημόσιες τοποθετήσεις και φαίνεται να έχει έχει εμπιστοσύνη στους διεθνείς οργανισμούς.
onalert.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook