Το 2014 είναι το έτος στη διάρκεια του οποίου θα κριθεί οριστικά το μείζον εθνικό θέμα του χρέους της χώρας μας και κατά συνέπεια η μελλοντική της πορεία. Και είναι βέβαιο ότι από την έκβαση της κρίσιμης αυτής διαπραγμάτευσης θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό ο χρόνος εξόδου της Ελλάδας από την κρίση. Αν και πότε, δηλαδή, θα κλείσει επιτέλους ο κύκλος της ύφεσης και θα επιστρέψει η οικονομία μας σε τροχιά ανάπτυξης. Και αυτό γιατί απλούστατα κανείς δεν ρισκάρει σήμερα να επενδύσει χρήμα και προσπάθεια σε μια χώρα που το χρέος της δεν είναι «βιώσιμο». 
Κανείς δεν ρισκάρει να συνδέσει την οικονομική και επιχειρηματική του τύχη με μια χώρα που για να αποπληρώνει τις υπέρογκες δανειακές της υποχρεώσεις και για να εκπληρώνει στοιχειωδώς τις βαρύτατες μνημονιακές της δεσμεύσεις αναγκάζεται να υπερφορολογεί διαρκώς και με άγριο τρόπο πολίτες και επιχειρήσεις, «σκουπίζοντας» την ελάχιστη εναπομείνασα ρευστότητα και οδηγώντας την οικονομία της σε ασφυξία.
ΑΥΤΗ η κομβική για το μέλλον της Ελλάδας διαπραγμάτευση δεν θα είναι καθόλου εύκολη. Ηδη, όπως θα διαβάσετε στο βασικό θέμα του οικονομικού μας ενθέτου Real Money που υπογράφει ο Σωτήρης Καψώχας, η ελληνική κυβέρνηση έχει τεθεί ενώπιον του εκβιαστικού διλήμματος «ή υπογράφετε τρίτο μνημόνιο για να καλύψετε τις χρηματοδοτικές σας ανάγκες ή δεν παίρνετε την αναδιάρθρωση του χρέους». Το παιχνίδι άνοιξε, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα μας, εντελώς αιφνιδιαστικά με τη δήλωση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθεροποίησης κ. Κλάους Ρέγκλινγκ ότι «δεν θα υπάρξει κούρεμα χρέους για την Ελλάδα». 
Η επιβεβαίωση των πιέσεων ήλθε αμέσως μετά, στο πλαίσιο της τελετής ανάληψης της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τη χώρα μας, που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο. Οι υψηλοί προσκεκλημένοι διεμήνυσαν στον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά και στον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα πως «αν δεν κλείσουν τα ανοιχτά ζητήματα με την τρόικα και δεν ξεκαθαρίσει το θέμα της νέας δανειοδότησης για το χρηματοδοτικό κενό της επόμενης τριετίας, να μην περιμένετε λύση για το χρέος εντός του χρόνου της ελληνικής προεδρίας».
ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ότι σήμερα δεν υπάρχει πλέον κανένα ελληνικό πολιτικό κόμμα που να διατυπώνει -δημόσια τουλάχιστον- την άποψη πως πρέπει να υπάρξει τρίτο μνημόνιο, είναι σαφές ότι η διαπραγμάτευση αυτή, που θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, είναι πολύ σημαντική για το μέλλον της πατρίδας και της κοινωνίας μας. Και είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ να έχει θετική κατάληξη. Ακριβώς γι’ αυτό θα απαιτηθεί η ευρύτερη δυνατή συστράτευση στο εσωτερικό της χώρας, ώστε να ενισχυθεί αποφασιστικά η διαπραγματευτική μας ικανότητα και ισχύς. 
Οι πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει την ευρωπαϊκή της πορεία, με καλύτερες προϋποθέσεις, οφείλουν τώρα επειγόντως να παραμερίσουν για λίγο όλες τις άλλες διαφορές τους, να συνεννοηθούν και να καταλήξουν σε μια κοινά αποδεκτή λύση για το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους. Και στη συνέχεια να την προωθήσουν με ενότητα και δυναμισμό, δίνοντας στην υπόλοιπη Ευρώπη ισχυρό μήνυμα για την εθνική μας απόφαση να βγούμε επιτέλους, μετά από έξι μαύρα χρόνια δυστυχίας και μιζέριας, από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, της λιτότητας και της ανεργίας.
ΤΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ για τη χώρα είναι ότι οι σχέσεις των δύο μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων βρίσκονται σήμερα κυριολεκτικά στο ναδίρ. Και το επίπεδο του πολιτικού τους διαλόγου επίσης. Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν, δυστυχώς, να συνεννοηθούν ούτε για τα στοιχειώδη. Ούτε καν μπροστά στην ανάγκη να προστατευθεί η βαρέως πάσχουσα δημοκρατία μας από εσωτερικές και εξωτερικές απειλές δεν υποχωρεί ο φανατισμός τους. Είναι εξόχως χαρακτηριστικές οι κατά καιρούς άγριες αλληλοκατηγορίες για «φλερτ» με τη Χρυσή Αυγή ή για «συμπάθεια» προς την τρομοκρατία! 
Και βέβαια χαρακτηριστική του κλίματος στις σχέσεις κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν και η πρόσφατη απουσία του κ. Αλ. Τσίπρα από την τελετή έναρξης της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. Πολιτικός πολιτισμός που δεν προσιδιάζει σε ευρωπαϊκή, αλλά σε λατινοαμερικάνικη χώρα… Οι ευθύνες τους είναι μεγάλες. Αν η χώρα χάσει για άλλη μια φορά το τρένο εξαιτίας μικροκομματικών φανατισμών και μικροπολιτικών εγωισμών, η Ιστορία θα τους καταγράψει ως ολίγιστους και μοιραίους! Ας το συνειδητοποιήσουν και ας καθίσουν γύρω από το τραπέζι της εθνικής συνεννόησης εδώ και τώρα! Αύριο θα είναι αργά…

Νίκος Χατζηνικολάου
Δημοσιογράφος
Realnews

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook