Το μεγαλύτερο πλοίο που έχει περάσει ποτέ από τον Τάμεση κατέφθασε πριν από λίγες ημέρες στο ολοκαίνουριο λιμάνι της ευρύτερης περιοχής της αγγλικής πρωτεύουσας, London Gateway.

Το Gudrun Maersk ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι, φορτωμένο με προϊόντα από την Άπω Ανατολή. Εξαιτίας της κακοκαιρίας που πλήττει τις τελευταίες ημέρες το Ηνωμένο Βασίλειο το τεράστιο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων δεν κατάφερε να φτάσει στον αρχικό προορισμό του, που ήταν η παραθαλάσσια πόλη Felixstowe.

Το λιμάνι London Gateway, που βρίσκεται στο Thurrock του Essex εγκαινιάστηκε το Νοέμβριο του 2013, μετά από μια τεράστια επιχείρηση βυθοκόρησης στον Τάμεση, προκειμένου ο ποταμός να μπορεί να φιλοξενεί πολύ μεγαλύτερα φορτηγά πλοία, πρότυπα στον κλάδο της ναυτιλίας, αναφέρει η MailOnline.Το πλοίο μπορεί να μεταφέρει 8.500 φορτηγά, ενώ ζυγίζει 115.000 τόνους όταν είναι πλήρως φορτωμένο.

Όταν κατασκευάστηκε το 2005 ήταν το μεγαλύτερο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων του κόσμου, όμως από τότε ένα καινούριο μοντέλο του πήρε την πρωτιά, καθώς μπορεί να μεταφέρει πάνω από το διπλάσιο όγκο φορτίου.«Πλοία τέτοιου μεγέθους δε θα μπορούσαν να έρχονται εδώ, αν δεν καθαρίζαμε τον Τάμεση. Τα νερά πρέπει να είναι πολύ βαθιά. Αφαιρέσαμε περίπου 27 εκατομμύρια κυβικά μέτρα λάσπης από το βυθό του ποταμού σε όλη τη διαδρομή μέχρι τις εκβολές και το κανάλι. Χτίσαμε το λιμάνι, που άνοιξε στις 7 Νοεμβρίου, για να διατηρήσουμε τη χώρα μας ανταγωνιστική στον τομέα αυτό. Διαφορετικά τα πλοία θα πήγαιναν σε άλλες χώρες της Ευρώπης» ανέφερε εκπρόσωπος του London Gateway στην εφημερίδα.


newsbeast.gr