Πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της συμφωνίας που αναμένεται ν’ ανεβάσει και πάλι τις μετοχές του ελληνικού ελαιολάδου και δη του συνεταιριστικού, βρίσκεται η ΕΑΣ Σητείας. 
Το deal δεν έχει ακόμη κλείσει, ωστόσο μέσα στις επόμενες μέρες θα υπάρξουν εξελίξεις, μάλλον, αναφέρει ο πρόεδρος της συνεταιριστικής οργάνωσης, Μανόλης Βακόντιος.
Σύμφωνα με τη σχετική πρόταση που έχει «πέσει στο τραπέζι» και συζητείται από τους εμπλεκόμενους προβλέπεται η σύσταση ενός νέου επιχειρηματικού σχήματος με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας και την εταιρεία GAEA, με στόχο την ενίσχυση των εξαγωγών ελαιολάδου Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης στους 5.000 τόνους ετησίως σε βάθος πενταετίας.
Οι δυο πλευρές καθώς και η Τράπεζα Πειραιώς, που εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος, βρίσκονται το τελευταίο διάστημα σε συζητήσεις προκειμένου να επέλθει μια τελική συμφωνία.
Η πρόταση προβλέπει συνεργασία 20ετούς διάρκειας, με την ΕΑΣ Σητείας να κατέχει το 33% της νέας εταιρείας και το υπόλοιπο 77% η GAEΑ, η οποία θα αναλάβει τη διαχείριση.
Μέσω της συνεργασίας, η Ένωση Αγροτικών Σητείας θα εισπράττει από την GAEA αντίτιμο το οποίο δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, με τις πληροφορίες, να αναφέρουν ότι θα κυμαίνεται περί το 0,50 ευρώ ανά λίτρο λαδιού (1 συσκευασία), κάτι που επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στο paseges.gr ο πρόεδρος της ΕΑΣ Μανόλης Βακόντιος, για την ενοικίαση των σύγχρονων εγκαταστάσεών της και την εκμετάλλευση των brand names και των royalties γενικότερα.
Με τον τρόπο αυτόν, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας εξασφαλίζει την αποπληρωμή δανείου ύψους περί τα 25 εκατ. ευρώ που έχει συνάψει με την Τράπεζα Πειραιώς και αφορά κάλυψη οφειλών σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές κ.λπ. καθώς και τραπεζικές υποχρεώσεις.
Μιλώντας στο paseges.gr ο Μανόλης Βακόντιος ανέφερε πως στα θετικά μιας τέτοιας εξέλιξης συγκαταλέγονται, πρώτον η υπεραξία στο σητειακό λάδι την οποία θα καρπωθεί ο παραγωγός μια και το προϊόν του θα «φεύγει» για την αγορά εμφιαλωμένο, δεύτερον, η εξασφάλιση και η ασφάλεια που παρέχει στους παραγωγούς η συμβολαιακή γεωργία (που προβλέπει η συμφωνία). Τρίτον και σημαντικότερο, το γεγονός ότι με αυτό τον τρόπο, προσβλέπουν στην ΕΑΣ Σητείας σε ενίσχυση της εξαγωγικής επίδοσης του συνεταιρισμού, με μεγάλα οφέλη για την περιοχή, τη χώρα και γενικότερα το προϊόν.
paseges.gr/Αλέξανδρος Μπίκας

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook