Υλικά

• 600 γρ. αλεύρι μαλακό
• 400 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως
• 225 γρ. αλεύρι σταρένιο
• 80 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
• 20 γρ. νωπή μαγιά
• 120 γρ. προζύμι (χθεσινής μέρας)
• 18 γρ. αλάτι
• 15 γρ. ζάχαρη
• 75 γρ. γάλα χλιαρό
• 500 γρ. νερό

Εκτέλεση

Σε επιφάνεια εργασίας, βάζουμε τα 3 άλευρα και τα ενσωματώνουμε. Κάνουμε μια γούβα στη μέση και ρίχνουμε τη μαγιά αραιωμένη στο γάλα, το προζύμι, το αλάτι και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε και το νερό και ξεκινάμε το ζύμωμα.

Μετά από 3-4 λεπτά καλού ζυμώματος βάζουμε το γιαούρτι και συνεχίζουμε για 4-5 λεπτά ακόμα. Πλάθουμε σε στρογγυλό σχήμα και το βάζουμε σε λαμαρίνα.

Το χαράζουμε στην επιφάνεια του και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Στη συνέχεια ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C για 35-40 λεπτά.

Πώς κάνουμε εύκολα……Προζύμι

Βάζουμε με 60 γρ. αλεύρι και 60 γρ. νερό ένα πηχτό χυλό. Ανακατεύουμε πολύ καλά και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία (ανακάτεμα) 3 φορές μέσα στη μέρα.

Στη συνέχεια το αφήνουμε κατά μέρος. Την επομένη , θα παρατηρηθούν κάποια σημάδια ζύμωσης όπως μικρές φυσαλίδες. Συνήθως παρατηρείται στο επάνω μέρος να συγκεντρώνεται κάποιο υγρό (προϊόν ζύμωσης) και η υφή του μείγματος να γίνεται πολύ πιο αραιή.

Το προζύμι εκτός του ότι βοηθάει στη φυσική παρασκευή και διόγκωση της ζύμης προσφέρει εξαιρετικό άρωμα και γεύση στο ψωμί.