Ανεμοι ξεκόλλησαν πλακίδια από την όπερα στη Βαλένθια, έργο του διάσημου αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα, ο οποίος σύμφωνα με τους New York Times, μαζί με τις εμπλεκόμενες κατασκευαστικές εταιρείες συμφώνησαν να συνδράμουν στην ανακαίνιση της όπερας της πόλης.

Τα δομικά προβλήματα αφορούν το Παλάτι των Τεχνών «Βασίλισσα Σοφία», που έκλεισε τον περασμένο μήνα εξαιτίας του κινδύνου από ετοιμόρροπα πλακάκια. Υπενθυμίζεται πως η όπερα βρίσκεται στην καρδιά της Πόλης των Τεχνών και των Επιστημών, την οποία ο αρχιτέκτονας σχεδίασε για να αναβαθμίσει τη γενέτειρά του.

Ο Καλατράβα κάλυψε την όπερα με χιλιάδες μικροσκοπικά πλακάκια, μιμούμενος την τεχνική του Αντόνι Γκαουντί στη Βαρκελώνη. Τον περασμένο μήνα όμως, οι τοπικές αρχές απείλησαν με μήνυση τον Καλατράβα αφότου κομμάτια του κτιρίου εκτοξεύτηκαν λόγω των ισχυρών ανέμων, οδηγώντας στο κλείσιμο της όπερας και στη ματαίωση των παραστάσεων της «Μανόν Λεσκό» του Πουτσίνι υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Πλάθιντο Ντομίνγκο, οι οποίες είχαν προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο. Συνολικά οι επισκευές αναμένεται να στοιχίσουν 3 εκατομμύρια ευρώ.

Υπενθυμίζεται, όπως αναφέρει η Καθημερινή πως ο διάσημος αρχιτέκτονας έχει δεχθεί μήνυση για τη διαρροή στην οροφή ενός ισπανικού οινοποιείου, αλλά και για το υπέρογκο κόστος γέφυρας στη Βενετία, που δεν έχει πρόσβαση για ανθρώπους καθηλωμένους σε αναπηρικά αμαξίδια, ενώ παράλληλα διαθέτει μια επικίνδυνα γλιστερή επιφάνεια. Πάντως θα ήταν άδικο να αναθέσει κανείς όλες τις ευθύνες για την κακοδαιμονία της Βαλένθια στον αρχιτέκτονα. Ενα περιττό αεροδρόμιο στο γειτονικό Καστελόν, από το οποίο δεν απογειώθηκε ποτέ αεροπλάνο, δείχνει ότι η περιοχή είναι εθισμένη σε αναποτελεσματικά έργα υποδομής, προϊόντα αδιαφάνειας και διαφθοράς.

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook