Προβλήματα και άρνηση αντιμετωπίζουν οι δανειολήπτες από τις Τράπεζες κατά την παραλαβή υπεύθυνων δηλώσεων για προστασία από πλειστηριασμούς.

Τη στάση αυτή καταγγέλει η Ενωση Προστασία Καταναλωτών Κρήτης η οποία επικροτεί την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη στο θέμα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ένωσης:

\”Μας επιβεβαιώνεται με την επιστολή -¨παρέμβαση του Συνηγόρου του καταναλωτή, Ανεξάρτητη Αρχή, προς την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, η απαξιωτική στάση των Τραπεζών προς τους δανειολήπτες πελάτες τους, καθώς όχι μόνο αρνούνται να παραλάβουν τις Υπεύθυνες Δηλώσεις του ν. 1599/1986, αλλά και δηλώνουν παντελή άγνοια της ύπαρξης της υπάρχουσας Νομοθεσίας (ν.4224/31-12-13 περί πλειστηριασμών), αποθαρρύνοντας τους δανειολήπτες να ενταχθούν στο εν λόγω νομοθετικό πλαίσιο.

Οι τηλεφωνικές καταγγελίες που έλαβε η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης είχαν Πανελλαδικό γεωγραφικό ορίζοντα και ήταν πολλές, πράγμα που αποδεικνύει περίτρανα ότι ουσίας το Τραπεζικό σύστημα δεν θα παίξει τον πρέποντα ρόλο, όσο αφορά την αναστολή των πλειστηριασμών για την διάσωση της πρώτης κατοικίας των Ελλήνων οφειλετών.

Ως ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, θεωρούμε έγκαιρη την παρέμβαση του Συνηγόρου του Καταναλωτή, ο οποίος με Επιστολή που απέστειλε προς την Ελληνική Ένωση Τραπεζών την κάλεσε να παρέμβει στα μέλη της προκειμένου να παραλαμβάνουν άμεσα τις υπεύθυνες δηλώσεις των δανειοληπτών- πελατών τους, στις οποίες αναγράφουν τα στοιχεία τους σχετικά με την αναστολή πλειστηριασμού, της πρώτης κατοικίας.

Η Ανεξάρτητη Αρχή .προχώρησε στη σύσταση αυτή, καθώς από καταγγελίες που έχει δεχθεί, προκύπτει ότι πολλές τράπεζες αρνούνται να παραλάβουν Υπεύθυνες Δηλώσεις του ν. 1599/1986 των δανειοληπτών πελατών τους, στις οποίες αναγράφουν τα απαιτούμενα στοιχεία για την αναστολή του πλειστηριασμού της κύριας κατοικίας τους, παρά το γεγονός ότι οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να υπαχθούν στη ρύθμιση έχουν προθεσμία να υποβάλουν τις σχετικές δηλώσεις έως την 31η Ιανουαρίου 2014, διαφορετικά αίρεται η απαγόρευση των πλειστηριασμών.

Τέλος καλούμε τους δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν άρνηση υποδοχής του αιτήματος τους ,για ένταξη στην νομοθεσία μη πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας, να επικοινωνούν στα τηλέφωνα της Ε.Π.Κ.Κρήτης, 2821092666 , 2821092306 και 2842020140 ,1520 Γενική Γραμματεία Καταναλωτή , καταγγέλλοντας το γεγονός για την άμεση παρέμβασή μας\”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook