Τελικά όπως φαίνεται το κοιμητήριο στην Φορτέτσα δεν θα επεκταθεί.

Μετά από παλινωδίες του Υπουργείου Πολιτισμού, αφού αρχικά (το Νοέμβριο) απάντησε αρνητικά στο αίτημα της επέκτασης και την παρέμβαση του βουλευτή της ΝΔ Λ. Αυγενάκη, στην πορεία άλλαξε γνώμη ανάβοντας το \”πράσινο\” φως στο αίτημα.

Όλα αυτά μέσα στο ίδιο μήνα.

Το Υπουργείο Πολιτισμού όμως δεν είχε πει την τελευταία του λέξη, αφού η οριστική απόφαση ήταν η απόρριψη του αιτήματος.

Σ\’ αυτήν αναφέρει \”δεν είναι δυνατή η χορήγηση άδειας από πλευράς αρχαιολογικού νόμου, λόγω των διαπιστωμένων ανασκαφικά αρχαιοτήτων στο εν λόγω ακίνητο, γεγονός το οποίο καθιστά απαγορευτική την διάνοιξη ταφοπεδίων, ακόμα και με την προτεινόμενη λύση της επιχωμάτωσης.\”

Οι παλινωδίες του Υπουργείου είχαν αναδειχθεί μέσα και από την παρέμβαση Αυγενάκη, στην οποία ο Βουλευτής είχε τονίσει:

\”Όπως αντιλαμβάνεστε, είναι παντελώς ανακόλουθο, στις 19 Νοεμβρίου 2013, να απαντάτε ότι η Υπηρεσία με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, θα προβεί στην ικανοποίηση του αιτήματος, ενώ έχετε εκδώσει σχετική απόφαση από την 14η την οποία απορρίπτεται το εν λόγω αίτημα.\”

Σε δελτίο Τύπου που εξέδοσε ο κ. Αυγενάκης αναφέρονται τα εξής:

«Δεν είναι δυνατή η χορήγηση άδειας από πλευράς αρχαιολογικού νόμου, λόγω των διαπιστωμένων ανασκαφικά αρχαιοτήτων στο εν λόγω ακίνητο, γεγονός το οποίο καθιστά απαγορευτική την διάνοιξη ταφοπεδίων, ακόμα και με την προτεινόμενη λύση της επιχωμάτωσης» απαντά ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Ιωάννης Ανδριανός, σε κοινοβουλευτική του παρέμβαση του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη, μετά την σύγχυση μεταξύ της απόφασης του Κ.Α.Σ. και της απάντησης που δόθηκε στον Ηρακλειώτη Βουλευτή από το Υπουργείο Πολιτισμού σε προηγούμενο χρόνο.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης με ερώτησή του στις 31/10/2013 σχετικά με το αίτημα των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων Φορτέτσας και Κνωσού και της τοπικής κοινωνίας, για επέκταση του υφιστάμενου κοιμητηρίου της περιοχής της Φορτέτσας, λαμβάνει την ακόλουθη, έγγραφη, απάντηση στις 19/11/2013: «Το θέμα του αιτήματος των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων Φορτέτσας, εξετάστηκε στην Συνεδρίαση αρ.30/ 15.10.2013 του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με το άρθρο 5, παρ. 6 της υπ. αριθμ. ΥΠΠΟ/ΔΟΕΠΥ/ΤΟΠΥΝΣ/14/3698 Υ.Α. αντίγραφο της Γνωμοδότησης Υ.Α. δύναται να χορηγηθεί κατόπιν έκδοσης της σχετικής εκτελεστής διοικητικής πράξης. Η Υπηρεσία με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, θα προβεί στην ικανοποίηση του αιτήματος»

Ωστόσο, με απόφαση που εκδόθηκε στις 14/11/2013, το ίδιο Υπουργείο, αναφέρεται σε μη έγκριση του αιτήματος, με υπογραφή του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου: «Δεν εγκρίνεται το αίτημα των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων Φορτέτσας και Κνωσού για επέκταση του υφιστάμενου νεκροταφείου της Φορτέτσας, Δήμου Ηρακλείου, σε όμορο προς βορρά ακίνητο, διότι η αιτούμενη χρήση δε συνάδει με τις θεσμοθετημένες χρήσεις εντός της Αδόμητης Ζώνης Α΄ – Απολύτου Προστασίας- του Αρχαιολογικού Χώρου Κνωσού (ΦΕΚ 282/ΑΑΠ/31-10-2011), όπου εμπίπτει το εν λόγω ακίνητο.»

Στην τελευταία, έγγραφη απάντηση που διαβιβάστηκε στον Ηρακλειώτη Βουλευτή αναφέρεται ότι «το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αντιμετώπισε με ιδιαίτερη ευαισθησία και σεβασμό το κοινωνικό αίτημα για επέκταση του σύγχρονου νεκροταφείου Φορτέτσας σε όμορο προς τον βορρά ακίνητο, εντός της Ζώνης Α΄ Προστασίας του Αρχαιολογικού Χώρου της Κνωσσού.» Εντούτοις, όπως επισημαίνεται «δεν είναι δυνατή η χορήγηση άδειας από πλευράς αρχαιολογικού νόμου, λόγω των διαπιστωμένων ανασκαφικά αρχαιοτήτων στο εν λόγω ακίνητο, γεγονός το οποίο καθιστά απαγορευτική την διάνοιξη ταφοπεδίων, ακόμα και με την προτεινόμενη λύση της επιχωμάτωσης».

Flashnews.gr/ Μ. Αλεξάκης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook