Περισσότεροι από 200 άμαχοι από το Νότιο Σουδάν πνίγηκαν στον Νείλο στην προσπάθειά τους να φύγουν για να γλιτώσουν από τις μάχες που μαίνονται στην πόλη Μαλακάλ, στο βόρειο τμήμα της χώρας τους.

«Διακόσιοι ως τριακόσιοι άνθρωποι (πνίγηκαν), μεταξύ αυτών βρίσκονται γυναίκες και παιδιά (…) το πλοίο στο οποίο επέβαιναν ήταν υπερφορτωμένο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Φίλιπ Άγκερ. Οι άμαχοι «αυτοί έφευγαν για να γλιτώσουν από τις μάχες που ξανάρχισαν στην Μαλακάλ», την πρωτεύουσα της πολιτείας του Άνω Νείλου που είναι πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, το ναυάγιο αυτό, ένα από τα χειρότερα που σημειώνονται από τότε που άρχισαν οι συγκρούσεις στη χώρα, έγινε σήμερα. Ωστόσο τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι το ναυάγιο σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής προς τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Οι μάχες που μαίνονται στο Νότιο Σουδάν από τις 15 Δεκεμβρίου λόγω της αντιπαλότητας ανάμεσα στον πρόεδρο Σάλβα Κιρ και τον πρώην αντιπρόεδρό του Ρικ Μάκαρ έχουν προκαλέσει ήδη, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, «πολύ περισσότερους» από 100 νεκρούς και περίπου 400.000 εκτοπισμένους.

Από τους εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους, οι 78.000 έχουν βρει καταφύγιο στις γειτονικές χώρες, κυρίως στην Ουγκάντα, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Οι ένοπλες συγκρούσεις συνεχίζονταν σήμερα να μαίνονται σε πολλές περιοχές της χώρας.

Στην Μαλακάλ, οι αντάρτες που υποστηρίζουν τον Μάκαρ εξαπέλυσαν μια νέα επίθεση για να θέσουν υπό τον έλεγχό τους την πόλη. «Γίνονται μάχες εντός και γύρω από την Μαλακάλ», σημείωσε ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Τόμπι Λέινζερ. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αριθμός των εκτοπισμένων που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στην τοπική βάση του ΟΗΕ έχει σχεδόν διπλασιαστεί, περνώντας από τους 10.000 στους 19.000 ανθρώπους.

Την ίδια ώρα στην Αντίς Αμπέμπα, η κυβέρνηση της Τζούμπα και οι αντάρτες εξακολουθούσαν και σήμερα να προσπαθούν να συμφωνήσουν για τη σύναψη μιας εκεχειρίας, για την οποία τους ασκεί πιέσεις η διεθνής κοινότητα.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook