Ο επίλογος της πολύκροτης δίκης για το διπλό φονικό στον Προφήτη Ηλία γράφτηκε σήμερα με την καταδίκη σε ισόβια και 8 χρόνια, του κρεοπώλη.

“Σας το λέω θα σκοτώσει και άλλο άνθρωπο”

Βαριές δηλώσεις μετά το πέρας της δίκης έκανε ο πατέρας του Ξυδάκη ο οποίος ανέφερε:

Δεν υπάρχει δικαιοσύνη. Ναι μεν, εγώ αισθάνομαι δικαιομένος για τα ισόβια στο δολοφόνο του παιδιού μου, όμως υπάρχει άλλο ένα θύμα, ο Μανώλης Σταυρουλάκη, που έπρεπε να καταδικαστεί και αυτός ισόβια”

Ο πατέρα του Ξυδάκη τόνισε πως έπρεπε να έχουν καταδικαστεί τα δυο αδέρφια του κρεοπώλη για την απόπειρα και κατηγόρησε έναν εκ των συνυγόρων υπεράσπισης ότι άσκησε πίσεση στον πρόεδρο.

Σκληρή ήταν η δήλωση που έκανε ο πατέρας, για τον κατηγορούμενο Σ.Κ. ο οποίος καταδικάστηκε σε 14χρόνια με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη:

“Έπρεπε να μπει φυλακή, γιατί είναι επικίνδυνος. Σας το λέω θα σκοτώσει και άλλο άνθρωπο. Αν έχουμε και αλλη δολοφονία την ευθύνη θα την έχουν οι δικαστές

Το χρονικό της πολύκροτης δίκης

15.39: Βροχή από μπουκάλια και αντικείμενα. Επίθεση κατοίκων και συγγενών των θυμάτων σε δικηγόρους και δικαστές. “Θα πιάσουμε τα πιστόλια” λένε οι συγγενείς των θυμάτων.

15.35: Ανακοινώθηκε πως η ποινή του αδερφού που αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον πατέρα του Ξυδάκη έχει αναστέλουσα δύναμη, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των συγγενών και των συγχωριανών των θυμάτων, καθώς με την απόφαση αυτή, μέχρι το Εφετείο ο αδερφός του κρεοπώλη μένει ελεύθερος.

15.25: Ανακοινώθηκε η απόφαση από το δικαστήριο. Ο κρεοπώλης καταδικάστηκε σε ισόβια και 8 χρόνια και 4.000ευρώ χρηματική ποινή. Ο αδερφός του σε 14 χρόνια. Οι ποινές έχουν αναστέλλουσα δύναμη, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση συγγενών και συγχωριανών των θυμάτων.

14.25: Το δικαστήριο διέκοψε για να ανακοινωθούν οι ποινές

14.20: Η εισαγγελέας πρότεινε να αναγνωριστεί στον κρεοπώλη το ελαφρυντικό της ανάρμοστης συμπεριφοράς από την πλευρά του θύματος, καθώς ο Ξυδάκης μπήκε στο κρεοπωλείο κρατώντας λοστό. Για τον δεύτερο αδερφό που κρίθηκε ένοχος για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του πατέρα Ξυδάκη, πρότεινε να μην αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου παρά το γεγονός πως έχει λευκό ποινικό μητρώο. Πρότεινε συνολική ποινή κάθειρξης για τον κρεοπώλη ισόβια και 11χρόνια, ενώ για τον αδερφό του ποινή κάθειρξης συνολικά 20 ετών.

13.58: Το δικαστήριο δεν δέχτηκε τον ισχυρισμό πως ο Πριάμος Ξυδάκης κρατούσε όπλο όταν μπήκε στο κρεοπωλείο, γεγονός που έφερε και την απόφαση για τον 55χρονο κρεοπώλη, αφού η υπερασπιστική γραμμή που είχε χαραχθεί είχε να κάνει με την εκδοχή πως βρισκόταν σε άμυνα.

13.32: Νέα ένταση στο δικαστήριο, καθώς ο πατέρας του Πριάμου Ξυδάκη μπήκε ξανά στην αίθουσα και επιτέθηκε στην έδρα, λέγοντας «βγάλατε αθώο τον Σπύρο, δεν ντρέπεστε;» εννοώντας τον τρίτο αδερφό που κρίθηκε αθώος.

13.28: Ο συνήγορος υπεράσπισης ζητά από το δικαστήριο πριν την ανακοίνωση των ποινών να αναγνωριστούν ελαφρυντικά. Ο πατέρας του Πριάμου ξεσπά «δεν ήμουν παρών στην ανθρωποκτονία του γιου μου, αλλά ήμουν στην απόπειρα σε βάρος μου» ανεβάζοντας τους τόνους μέσα στην αίθουσα. Να βγει από αυτή ζήτησε ο πρόεδρος.

12.57: Δεν έπεισε το δικαστήριο πως βρισκόταν σε άμυνα, ο κρεοπώλης και έτσι καταδικάστηκε για ανθρωποκτονία από πρόθεση, όπως ανέφερε το κατηγορητήριο. Συγκεκριμένα κρίθηκε ένοχος όπως κατηγορείται ομόφωνα για το θάνατο του Πρίαμου Ξυδάκη και ένοχος κατά πλειοψηφία για το θάνατο του Μανώλη Σταυρουλάκη “με ενσυνείδητη αμέλεια”. Ο κρεοπώλης κρίθηκε επίσης ένοχος για παράνομη οπλοφορία, οπλοχρησία και κατοχή πυρομαχικών.

Να θυμίσουμε πως η πρόταση της εισαγγελέως μιλούσε για άμυνα στην οποία βρισκόταν ο 53χρονος.

Ένοχος ο δεύτερος αδερφός για απόπειρα ανθρωποκτονίας και αθώος ο τρίτος.

Οι ποινές θα ανακοινωθούν σε λίγο.

Τι προηγήθηκε της απόφασης

11.50: Ένταση και ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Νεαπόλεως, λίγο πριν ανακοινωθεί η απόφαση.

Συγγενείς των θυμάτων φωνάζουν στον προαύλιο χώρο των δικαστηρίων ζητώντας την ισόβια φυλάκιση των κατηγορουμένων, ενώ οι πιο θερμόαιμοι απειλούν με επεισόδια εφόσον δεν είναι βαριά η καμπάνα για τους κατηγορουμένους.

Να θυμίσουμε πως χθες η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε να για τον βασικό κατηγορούμενο να κηρυχθεί ένοχος για ανθρωποκτονία καθ’ υπέρβαση άμυνας και όχι από πρόθεση.

Η κ. Κοντόγγονα κρίνει πως ο κρεοπώλης και βασικός κατηγορούμενος δεχόταν επίθεση από το θύμα Πρίαμο Ξυδάκη και αντέδρασε με αυτόν τον τρόπο.

Για τον έναν αδερφό, πρότεινε η εισαγγελέας την ενοχή του για απόπειρα ανθρωποκτονίας με καραμπίνα και όχι με καλάσνικοφ.

Ενώ για τον τρίτο πρότεινε την αθώωση του. Η απόφαση θα εκδοθεί σήμερα Τετάρτη.
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook