Σύσσωμη είναι η αντίθεση του Δήμου Χανίων στις μεθοδευμένες προσπάθειες για την δημιουργία ενός Φορέα Διαχείρισης απορριμμάτων στην Κρήτη με έδρα στο Ηράκλειο και με απορρόφηση της Διαδημοτικής Επιχείρησης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Χανίων.
Όπως τονίστηκε κατά την χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, από όλους τους επικεφαλείς των παρατάξεων, η ΔΕΔΙΣΑ είναι ο μοναδικός Φορέας Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Κρήτη, που λειτουργεί ως παράδειγμα προς μίμηση για ολόκληρη την χώρα.
Μια αυτόνομη και απόλυτα υγιής επιχείρηση η οποία αντί για να αποτελέσει παράδειγμα για την δημιουργία μιας αντίστοιχης και στην ανατολική Κρήτη, επιχειρείται να «απορροφηθεί» σε ένα νέο σχήμα θέτοντας σε κίνδυνο όλο το σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων στο ν.Χανίων.
Το θέμα θα συζητηθεί σε σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και για τον λόγο αυτό βρίσκεται στην Αθήνα, ο Δήμαρχος Χανίων κ.Μανώλης Σκουλάκης ο οποίος στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν κατηγορηματικός: 
«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να δημιουργήσει πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία της ΔΕΔΙΣΑ».
Το θέμα προέκυψε μετά την ψήφιση του Νόμου για την σύσταση Φορέων Διαχείρισης Απορριμμάτων στις Περιφέρειες της χώρας.
Ο Νόμος – λόγω πολλών προβλημάτων και αντιθέσεων – έχει μείνει ανενεργός και ουσιαστικά καλείται η Κεντρική Ένωση Δήμων να καταθέσει προτάσεις στο Υπ.Εσωτερικών για τους ΦΟΔΣΑ που πρέπει να υπάρχουν.
Ενώ λοιπόν είχε συμφωνηθεί στην Κρήτη – λόγω των γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων και της λειτουργίας της ΔΕΔΙΣΑ – να υπάρξουν δύο ΦΟΔΣΑ (ένας στην ανατολική και ένας στην δυτική), κάποιοι φαίνεται πως μεθόδευσαν την προώθηση από την ΚΕΔΕ πρότασης για έναν Φορέα με έδρα το Ηράκλειο.
Όμως, αυτό που επισημάνθηκε είναι πως όχι μόνο δεν υπάρχει κάποιο όφελος από μια τέτοια ενέργεια, αλλά επιπλέον τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η αποτελεσματική λειτουργία της ΔΕΔΙΣΑ και επιπλέον προκαλείται και ένα ακόμη ερώτημα.
Με ποια λογική, κάποιοι οι οποίοι διεκδίκησαν και πέτυχαν την δημιουργία υπηρεσιών που υπήρχαν μόνο στα Χανιά και στην ανατολική Κρήτη (π.χ. Εφετείο), τώρα προσπαθούν να «απορροφήσουν» υπηρεσία με την μέθοδο της «συγχώνευσης» ;
Να σημειωθεί πως για το θέμα κατέθεσε σχετική αναφορά στον Υπουργό Εσωτερικών ο Βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. κ.Κυριάκος Βιρβιδάκης, ενώ αντίστοιχη επιστολή σε όλους τους εμπλεκόμενους έχει στείλει και ο Δήμαρχος Πλατανιά, ενώ ανάλογες κινήσεις αναμένονται και απο τους άλλους Δήμους.
Ναπολέων Σαραντίδης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook