Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες του Onalert, ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ άρχισαν να εξετάζουν την δυνατότητα να μεταβεί στην σπαρασσόμενη από εμφύλιο Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, το Επιχειρησιακό Στρατηγείο (Operational HQ) ,που βρίσκεται στη Λάρισα.

Οι πληροφορίες ήρθαν με αφορμή και την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου στο Παρίσι. Οι Γάλλοι ως γνωστόν έχουν “μπλέξει” στην περιοχή – η Γαλλία έχει αναπτύξει 1.600 στρατιώτες στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και φαίνεται ότι επιθυμούν την εμπλοκή και της ΕΕ. Μάλιστα ο γάλλος πρόεδρος ειχε δηλώσει ότι θα ζητήσει τη δημιουργία ενός μόνιμου ευρωπαϊκού ταμείου για τη χρηματοδότηση παρεμβάσεων έκτακτης ανάγκης σε χώρες που βρίσκονται σε κρίση.

Το ερώτημα είναι η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει;

Και βέβαια θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ποια είναι η θέση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ. Γιατί το ΥΠΕΞ του κ.Βενιζέλου φέρεται να είναι θετικό σε ελληνική εμπλοκή.

Δεν είναι επίσης ξεκάθαρο αν ο πρωθυπουργός έχει ενημερωθεί για το θέμα.

Πέρα από το αμφίβολο της έκβασης που θα έχει η περιπέτεια του εμφυλίου στη Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία υπάρχει βέβαια αυτή τη περίοδο και το θέμα του οικονομικού κόστους. Για όσους -πιθανόν από το ΥΠΕΞ- επικαλεστούν τον μηχανισμό της ΕΕ “ΑΘΗΝΑ” καλό θα είναι να μας πουν πόσος χρόνος απαιτείται για να ενεργοποιηθεί και να αποδεσμεύσει χρήματα. Οι Γερμανοί την “έχουν πατήσει” και ξέρουν.

Το θέμα δεν είναι απλό και πρέπει να υπάρξει σκεπτικισμός και στο ΥΠΕΞ και στο ΥΠΕΘΑ πριν ληφθούν αποφάσεις που μπορεί να μας οδηγήσουν σε αδιέξοδα.

onalert.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook