Οι αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε το ΝΑΤΟ έπληξαν χθες αποθήκες πυρομαχικών των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι κοντά στην πόλη Ζιντάν, νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας της Λιβύης, όπως δήλωσε ένας εκπρόσωπος των εξεγερμένων στο Ρόιτερς.

«Το ΝΑΤΟ έπληξε αποθήκες πυρομαχικών πριν πέντε λεπτά σε μία περιοχή που βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ζιντάν. Ακούσαμε μία δυνατή έκρηξη. Νομίζω ότι η επίθεση έπληξε κάποιες από τις αποθήκες», δήλωσε ο Αμπντουλραχμάν. «Τώρα είμαστε στο νεκροταφείο όπου κηδεύουμε 11 μάρτυρες από τις χθεσινές μάχες, στις οποίες τραυματίστηκαν 35 ακόμα μαχητές», πρόσθεσε.

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι «τις τελευταίες λίγες ημέρες τα αεροπλάνα του έπληξαν και κατέστρεψαν : 16 αποθήκες με πολεμοφόδια, 20 αποθήκες γιά στρατιωτικά οχήματα, πέντε άρματα μάχης και, τέλος, 9 θωρακισμένα οχήματα».

Οι αντικαθεστωτικοί εξεγερμένοι στη Μισράτα μάχονται σκληρά, με τις κυβερνητικές δυνάμεις, για τον έλεγχο στο αεροδρόμιο της πόλης και στο γειτονικό του κτήριο «Αεροπορικών σπουδών», την ώρα που τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ έκαναν πολλούς βομβαρδισμούς στα ανατολικά της Μισράτα.

«Ακούμε, διαρκώς, τα πυρά πυροβολικού, όπως και των ρουκετών που εκτοξεύονται», δήλωσε εκπρόσωπος των εξεγερμένων στη Μισράτα, που μη έχοντας περισσότερες πληροφορίες, ανέφερε απλά ότι, «το ΝΑΤΟ βομβάρδισε για πολλή ώρα στ\’ ανατολικά της πόλης».

Εξάλλου, στην Τρίπολη η κρατική τηλεόραση αλ Τζαμαχιρίγια μετέδωσε την Κυριακή ότι «στη Μισράτα μία ομάδα των εξεγερμένων κατέθεσε τον οπλισμό της και παραδόθηκε» στις κυβερνητικές δυνάμεις. «Αργότερα, οι παραδοθέντες θα κάνουν δημόσιες ομολογίες».

Οι εξεγερμένοι στη διάρκεια του σαββατοκύριακου έχουν κάνει απολογισμό, σύμφωνα με τον οποίο περίπου χίλιοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Μισράτα, ύστερα από τις πολυήμερες πολύ σκληρές μάχες εκεί.

Χθες Σάββατο οι κυβερνητικές δυνάμεις εντατικοποίησαν τις επιθέσεις τους εναντίον του λιμανιού της Μισράτας, μοναδικό σύνδεσμο της πολιορκημένης πόλης με τον υπόλοιπο κόσμο. Σήμερα το πρωί ένας πύραυλος Γκραντ έπληξε μία δεξαμενή πετρελαίου κοντά στο λιμάνι. Η πυρκαγιά που προκλήθηκε εξαπλώθηκε και σε διπλανές δεξαμενές.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις «κατέστρεψαν μόνο τις δεξαμενές που ήταν γεμάτες», δήλωσε ο Αχμεντ Μοντάσερ, ένας εξεγερμένος.

«Κάποιος τους έδωσε τις ακριβείς συντεταγμένες των δεξαμενών. Αυτό αποδεικνύει ότι μέσα στην πόλη υπάρχει κάποιος που συνεργάζεται με τον Καντάφι», πρόσθεσε.

Οι κατοίκοι της Μισράτας, παρόλο που δεν παίρνουν ακόμη τρόφιμα με το δελτίο, σχηματίζουν μεγάλες ουρές μπροστά από τα αρτοποιεία.

«Οργανωνόμαστε ανά δρόμο. Ξεκινάμε να περιμένουμε στις 08:00 το πρωί και κάποιοι δεν καταφέρνουν να αγοράσουν ψωμί μέχρι το απόγευμα», δήλωσε ο Μοχάμεντ Χάμπους.

«Δεν μπορούμε να αγοράσουμε παρά μόνο 20 ψωμιά ο καθένας, γι\’αυτό φέρνω τρία παιδιά μαζί μου για να πάρω αρκετό ψωμί», πρόσθεσε.

Εκτός από την έλλειψη τροφίμων οι κάτοικοι είναι αντιμέτωποι κα με τη μετακίνηση του πληθυσμού εξαιτίας των μαχών. Πολλές οικογένειες από τα περίχωρα της Μισράτας αναγκάστηκαν να καταφύγουν στο κέντρο της πόλης.

«Στο σπίτι μου είμαστε 5 οικογένειες, 48 άνθρωποι», εξηγεί ο Χάμπους. «Και κάθε ημέρα η εξεύρεση αρκετού φαγητού για όλους γίνεται λίγο πιο δύσκολη».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook