Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη παρουσιάζει το βιβλίο «Επιστολές του Νίκου Καζαντζάκη προς την οικογένεια Αγγελάκη».

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2014 στις 19.00, στη Στοά του Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Αρσάκειο Μέγαρο, Αθήνα, τηλ. 210 3253989), θα μιλήσουν οι:

Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Ποιήτρια
Έρη Σταυροπούλου, Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών
Ευριπίδης Γαραντούδης, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών
Θανάσης Αγάθος, Λέκτορας Νεοελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, επιμελητής της έκδοσης.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Πρόεδρος του Μουσείου Καζαντζάκη κ. Στέλιος Ματζαπετάκης και η Διευθύντρια των Εκδόσεων Καζαντζάκη κα Νίκη Σταύρου.
Την εκδήλωση θα συντονίσει η Βαρβάρα Τσάκα, Διευθύντρια του Μουσείου Καζαντζάκη.

Το βιβλίο

Περιλαμβάνει 74 ανέκδοτες επιστολές και καρτ-ποστάλ του μεγάλου συγγραφέα προς τον δικηγόρο και αφοσιωμένο φίλο του Γιάννη Αγγελάκη και την οικογένειά του. Τις επιστολές δώρισε στο Μουσείο η κόρη του Αγγελάκη, γνωστή σε όλους ποιήτρια και βαφτισιμιά του Καζαντζάκη Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, η οποία υπογράφει και τον πρόλογο της έκδοσης. Την εισαγωγή, τα σχόλια και το σύνολο της έκδοσης επιμελήθηκε ο Θανάσης Αγάθος, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ η έκδοση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική συγκατάθεση των εκδόσεων Καζαντζάκη.

Ως «πολύχρωμα, αποκαλυπτικά και απολαυστικά σπαράγματα ζωής» χαρακτηρίζει τις επιστολές ο επιμελητής της έκδοσης, που «φέρνουν στην επιφάνεια πολλές ανθρώπινες στιγμές του δημιουργού του Ζορμπά: τις περιπλανήσεις του στην Ευρώπη, την οικονομική ανασφάλεια, τις διενέξεις του με εκδότες όπως ο Δημητράκος και ο Ελευθερουδάκης, την πολιτική του δράση, τις σχέσεις με τις δύο συζύγους του, τη Γαλάτεια και την Ελένη, την επιθυμία του να αναζητήσει αραξοβόλι στην Αίγινα, την οριστική εγκατάστασή του στη Γαλλία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τη σχέση του με τη βαφτισιμιά του και κατοπινή σπουδαία ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook