Κατά την τοποθέτησή του σήμερα στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Βουλευτής Χανίων Μανούσος Βολουδάκης, άσκησε έντονη κριτική στον Υπουργό για τους χειρισμούς του σχετικά με τα ζητήματα των Ενώσεων Συνεταιρισμών και των αγροτοσυνδικαλιστικών οργανώσεων.

O Μ.Βολουδάκης τόνισε, ότι δεν πρέπει να δοθεί περαιτέρω παράταση ούτε μιας μέρας πέραν του Απριλίου του 2014 – που ισχύει σήμερα – για το κλείσιμο όσων συνεταιριστικών οργανώσεων δεν πληρούν τις προϋποθέσεις υγιούς λειτουργίας.

Σημείωσε όμως ότι αυτοί που βούλιαξαν τις συνεταιριστικές οργανώσεις και έχουν επιφέρει τους αγρότες και την αγροτική ανάπτυξη σε δεινή θέση, επιχειρούν ήδη να ελέγξουν την επόμενη μέρα, δημιουργώντας νέα νομικά πρόσωπα, μέσα στο πλαίσιο του καινούριου νόμου.

Ο Μ.Βολουδάκης τόνισε ακόμα ότι ο μόνος τρόπος να εξυγιανθεί πραγματικά ο συνεταιριστικός τομέας, προς όφελος των αγροτών, είναι να σταματήσει η ροή του κρατικού χρήματος και της κρατικής στήριξης προς τις οργανώσεις που βαρύνονται με τις αμαρτίες του παρελθόντος.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι πρέπει να σταματήσει η κρατική επιχορήγηση της ΠΑΣΕΓΕΣ, με μεταφορά των αντίστοιχων κονδυλίων σε ενίσχυση ευπαθών κοινωνικών ομάδων, σύμφωνα και με τη σχετική κυβερνητική δέσμευση, της οποίας η υλοποίηση καθυστερεί αδικαιολόγητα.

Ανέφερε ακόμη ότι πρέπει να πάψει το καθεστώς της απευθείας ανάθεσης της διεκπεραίωσης των επιδοτήσεων στην ΠΑΣΕΓΕΣ, καθώς αυτή η ανάθεση υποχρεώνει τους αγρότες να συνεχίζουν οι ίδιοι να χρηματοδοτούν τις οργανώσεις που κατασπατάλησαν τη συνεταιριστική περιουσία.

Ο Μ.Βολουδάκης αναφέρθηκε ακόμη στα ζητήματα του ελέγχου της αγοράς που ρυθμίζονται με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο. Ανέφερε ότι με το νομοσχέδιο, παρά τις καλές προθέσεις, δε λύνεται οριστικά το ζήτημα της σύγχυσης αρμοδιοτήτων μεταξύ των διαφόρων υπηρεσιών, και μάλιστα υποβαθμίζεται ο ΕΦΕΤ, ο οποίος έχει χειρισθεί ως τώρα τα θέματα με αρκετή επιτυχία.

Ο Μ.Βολουδάκης κατέθεσε συγκεκριμένη εναλλακτική πρόταση για το θέμα, με την οποία θεσπίζεται ξεκάθαρα μια αρχή, ο ΕΦΕΤ, για την οργάνωση των επισήμων ελέγχων της αγοράς των τροφίμων. Επιφυλάχθηκε για την οριστική του τοποθέτηση την ερχόμενη εβδομάδα στη συζήτηση επί των άρθρων, αφού απαντηθεί το συγκεκριμένο ζήτημα από τον Υπουργό.

Ο Μ.Βολουδάκης τοποθετήθηκε και επί τροπολογίας του Υπουργείου Παιδείας, με την οποία δίνονται νέες δυνατότητες στην Εκκλησία της Ελλάδος να ασκεί το φιλανθρωπικό της έργο μέσω ιδρυμάτων και άλλων νομικών προσώπων.

Ανέφερε ότι είναι απαράδεκτο για μια ακόμη φορά να αντιμετωπίζεται διαφορετικά η Εκκλησία της Κρήτης, στην οποία δε δίνονται οι ίδιες δυνατότητες, και κάλεσε τον Υπουργό Παιδείας να προβεί στη σχετική διόρθωση πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου την ερχόμενη εβδομάδα.

Δείτε στο βίντεο την ομιλία του κ. Βολουδάκη στη Βουλή

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook