Στους στόχους και στους άξονες ανάπτυξης της Κρήτης τη νέα χρονιά ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδους 2014-2020 (νέο ΕΣΠΑ) αναφέρθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης στην διάρκεια λιτής εκδήλωσης κοπής της Πρωτοχρονιάτικης πίτας στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, παρουσία αντιπεριφερειαρχών, Περιφερειακών Συμβούλων, και εργαζομένων.

«Μια δύσκολη χρονιά έφυγε, αλλά ως Περιφερειακή αρχή, μέσα από τον προγραμματισμό που έχουμε κάνει κατορθώσαμε και το 2013 παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία να εξοφλήσουμε τις υποχρεώσεις μας σε όλους τους αναδόχους των έργων, χρήματα που «έπεσαν» στην οικονομία του τόπου. Παράλληλα προετοιμαζόμαστε για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 και μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, σε συνεργασία με το Υπουργείο, θα έχουμε στείλει την τελική μας πρόταση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση» ανέφερε ο Περιφερειάρχης Κρήτης και πρόσθεσε:

«Στόχος το 2014 είναι να απορροφήσουμε 100 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ αλλά και από εθνικούς πόρους ύψους 50-60 εκ. ευρώ. Πόροι που θα προσφέρουν ανάπτυξη και απασχόληση στο νησί. Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται συνεργασία όλων, για την ισόρροπη ανάπτυξη του νησιού, και μέχρι σήμερα έχουμε αποδείξει ότι αυτό το έχουμε επιτύχει με έργα-παρεμβάσεις σε όλη την Κρήτη, από τα Ολοκληρωμένα Σχέδια Ανάπτυξης Περιοχών, από τα Αστικά Ολοκληρωμένα, με βιολογικούς σταθμούς, νέα δίκτυα, αναπλάσεις, ανακαινίσεις οικισμών. Σημαντικό είναι ότι μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί 70 μελέτες που αφορούν σε έργα σε όλο το νησί, και άμεσα πρόκειται να ενταχθούν προς χρηματοδότηση στο νέο ΕΣΠΑ».

Αναφερόμενος στο αρχαιολογικό μουσείο Ρεθύμνου ο Περιφερειάρχης επεσήμανε ότι η Περιφέρεια Κρήτης έχει δεσμευτεί για χρηματοδότηση του έργου και ότι τα απαραίτητα έγγραφα έχουν αποσταλεί στο Υπουργείο Πολιτισμού και σύντομα σε συνεργασία με την κ. Μενδώνη θα υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση για να προκηρυχθεί η μελέτη, ώστε να χρηματοδοτηθεί το έργο από το ΕΣΠΑ.

Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή αφού ευχήθηκε για το νέο έτος ευχαρίστησε δημόσια το προσωπικό της ΠΕ Ρεθύμνου, «γιατί ενώ έχουν μειωθεί οι εργαζόμενοι περίπου κατά 50%, γίνεται ένα σημαντικό έργο, με την παράλληλη εξυπηρέτηση του πολίτη, ώστε να φανούμε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας».

Στην σημερινή εκδήλωση κοπής της Πρωτοχρονιάτικης πίτας στην ΠΕ Ρεθύμνου παραβρέθηκαν: ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Κώστας Λαμπρινός, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Γιάννης Παρασύρης, Μανώλης Χνάρης, Γιάννης Νικολούδης, Νίκος Μαλλιαρός, και Νίκος Κακογιαννάκης, διευθυντές υπηρεσιών της ΠΕ Ρεθύμνου, υπάλληλοι, ενώ στους πρόσφατα 20 αποχωρήσαντες με σύνταξη υπαλλήλους δόθηκε ευχαριστήρια επιστολή και ένα αναμνηστικό βιβλίο.