Έντονη ανησυχία και προβληματισμό έχουν προκαλέσει οι πληροφορίες για λουκέτο στα υποκαταστήματα ΙΚΑ Ιεράπετρας, Μοιρών Τυμπακίου, Χερσονήσου και Αρκαλοχωρίου.

Η συσσώρευση ασφαλισμένων και η εξυπηρέτησή τους από λιγότερα παραρτήματα αλλά και η ταλαιπωρία που θα υφίστανται από τη μετακίνησή τους σε άλλες περιοχές, δείχνουν ότι κάποιες αλλάγές όχι μόνο δεν αποτελούν παυσίπονα αλλά μάλλον κρατούν περισσότερο στο "κρεβάτι του πόνου", το μεγάλο ασθενή που λέγεται δημόσια υγεία.

ΙΚΑ Ιεράπετρας

Αναστάτωση επικρατεί εκ νέου στην Ιεράπετρα η οποία δεν πρόλαβε να ξαναβρεί το ύπνο της και τον ξαναχάνει καθώς ανακινήθηκαν πάλι πληροφορίες για κλείσιμο του υποκαταστήματος.

Για μια ακόμα φορά μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα γίνεται λόγος για κλείσιμο του ΙΚΑ στην Ιεράπετρα και λειτουργία του ως γραφείου κοινωνικής ασφάλισης που θα απασχολεί όχι πάνω από 3 εργαζομένους.

Ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Σήφης Αναστασάκης έστειλε σήμερα την παρακάτω επιστολή στον Διοικητή του ΙΚΑ κ. Ροβέρτο Σπυρόπουλο την οποία κοινοποιεί στους βουλευτές του νομού.

"Πληροφορούμαστε από τον τοπικό τύπο ότι “σήμερα (16/01/2014) στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΚΑ αποφασίζεται η κατάργηση των υποκαταστημάτων του ΙΚΑ Αγίου Μηνά, Μοιρών, Αρκαλοχωρίου, Χερσονήσου και Ιεράπετρας” και μάλιστα διαβάζουμε και καταγγελία του ΕΚΗ.

Μόνο ως κακόγουστο αστείο μπορώ να αποδεχθώ μια τέτοια εξέλιξη, διότι πριν από έξι μέρες (Παρασκευή 10 Ιανουαρίου) σας επισκέφθηκα στο γραφείο σας και με διαβεβαιώσατε ότι δεν πρόκειται να κλείσει το Υποκατάστημα του ΙΚΑ Ιεράπετρας και δεν θα αλλάξει τίποτα από τη σημερινή λειτουργία του.

Θεωρώντας ότι ως άνθρωπος με πολύχρονη παρουσία στη δημόσια ζωή της χώρας, έχετε μια μακρά διαδρομή με συνέπεια “λόγων και έργων”, δεν μπορώ να αντιληφθώ ούτε να αποδεχθώ μια τέτοια εξέλιξη μετά τη διαβεβαίωσή σας. Προσωπικά εξακολουθώ να πιστεύω ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο κλεισίματος και αναμένω από εσάς τον ίδιο την άμεση διάψευση και την δημόσια επιβεβαίωση όσων μου είπατε. Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από την αλήθεια".

ΙΚΑ Χερσονήσου

Η Δημοτική Αρχή Χερσονήσου αντιτίθεται σθεναρά στην ενδεχόμενη απομάκρυνση των υπηρεσιών ΙΚΑ στη Χερσόνησο.

Ο Δήμαρχος Χερσονήσου βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΚΑ και να υποστηρίξει τις απόψεις της Δημοτικής Αρχής, ότι για κανένα λόγο το Υποκατάστημα ΙΚΑ Χερσονήσου δεν πρέπει να απομακρυνθεί.

Ήδη το Δημοτικό Συμβούλιο έχει λάβει (από τον Ιανουάριο του 2012) σχετική απόφαση προβάλλοντας ως επιχειρήματα, ότι η απομάκρυνση του ΙΚΑ από την περιοχή της Χερσονήσου θα δημιουργήσει πληθώρα προβλημάτων στους ασφαλισμένους, στις επιχειρήσεις και τους χιλιάδες τουρίστες που εξυπηρετούνται από τις υγειονομικές υπηρεσίες του ΙΚΑ και οι οποίοι στο εξής θα είναι υποχρεωμένοι να μεταβαίνουν στο Υποκατάστημα του ΙΚΑ στον Εσταυρωμένο, άρα αυτή η ενέργεια θα πλήξει πρωτίστως τον τουρισμό και θα αποβεί εις βάρος της τοπικής οικονομίας.

ΙΚΑ Μοιρών - Τυμπακίου

Επιστολή για την ενδεχόμενη αναστολή λειτουργίας του υποκαταστήματος ΙΚΑ Μοιρών-Τυμπακίου που λειτουργεί στο Δήμο Φαιστού, απέστειλε η δήμαρχος η οποία αναφέρει μεταξύ άλλων:

"Χιλιάδες ασφαλισμένοι, στην πλειονότητά τους ηλικιωμένοι και ανήμποροι συμπολίτες μας, βρίσκονται στην εξαιρετικά δυσχερή θέση να υποχρεούνται να μεταβαίνουν στο Ηράκλειο, καθώς η χρήση ενός απαρχαιωμένου οδικού δικτύου τους ζημιώνει οικονομικά, δημιουργώντας τους μεγάλη ταλαιπωρία, κατά τη μετάβαση τους σε Υπηρεσίες που έχουν συσσωρευτεί στο Μητροπολιτικό κέντρο. Δεδομένου των οικονομικών, κοινωνικών και γεωγραφικών συνθηκών απαιτούμε, να μελετήσετε τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή της Μεσαράς, καθώς το παράρτημα που έχει απομείνει, εξυπηρετεί μία ευρύτατη περιοχή, με πολλούς ασφαλισμένους και για το λόγο αυτό σας καλούμε να αναθεωρήσετε την απόφαση σας αυτή, ζητώντας να παραμείνει το παράρτημα στο δήμο Φαιστού". (δείτε εδω την επιστολή της δημάρχου)