Έντονο προβληματισμό και ανησυχία για την πορεία της τοπικής επιχειρηματικότητας προκάλεσαν τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν τις επιχειρήσεις που άνοιξαν και εκείνες που έβαλαν λουκέτο μέσα στο 2013 στο Νομό Ηρακλείου.

Το πρόσημο είναι αρνητικό, και για ακόμα μία φορά αποτυπώνεται με τον πλέον εμφατικό τρόπο η αδυναμία επιχειρηματιών να ανταποκριθούν σε καθημερινές οικονομικές τους υποχρεώσεις και υπό το φόβο της πτώχευσης και της οικονομικής κατάρρευσης, αποφασίζουν να βάλουν λουκέτο.

Σημάδια διάλυσης και αποσύνθεσης παρουσιάζει κυρίως ο κλάδος της μεταποίησης και του εμπορίου.

Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους 466 επιχειρήσεις μεταποίησης κατέβασαν ρολά, ενώ στον αντίποδα άνοιξαν 192. Χαοτική διαφορά που μαρτυρά την αδυναμία των επιχειρηματιών του κλάδου να ορθοποδήσουν μέσα σ ένα κλίμα οικονομικής αβεβαιότητας.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ Γιώργος Χατζηδάκης, η καθίζηση που παρατηρείται στον κλάδο της μεταποίησης έχει σαν αποτέλεσμα και την σταδιακή αύξηση των ποσοστών ανεργίας σε τοπικό επίπεδο, καθώς οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις απασχολούν μεγάλο αριθμό εργαζομένων.

Ένας κλάδος ο οποίος μέχρι και πριν από μερικά χρόνια αποτελούσε την ραχοκοκαλιά της τοπικής επιχειρηματικότητας, βρίσκεται ένα βήμα πριν από τον αφανισμό.

Σύμφωνα με στελέχη της τοπικής αφοράς, η παροχή κινήτρων σε νέους οι οποίοι έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον να ασχοληθούν με την μεταποίηση, σε συνδυασμό με την στήριξη τους από τις τράπεζες- οι οποίες ομολογουμένως έχουν κλείσει την κάνουλα για νέες επενδύσεις- ίσως αποτελέσουν την αφετηρία για την ολική ανάκαμψη του κλάδου που φθείρεται μέρα με τη μέρα.

Στον εμπορικό κλάδο τώρα μόνο μέσα στο 2013 έβαλαν λουκέτο 551 επιχειρήσεις, ενώ από την άλλη πραγματοποιήθηκαν και 513 νέες εγγραφές νέων επιχειρήσεων στο τμήμα εγγραφών διαγραφών του επιμελητηρίου Ηρακλείου.

Μπορεί το χάσμα σ αυτή την περίπτωση να μην είναι χαοτικό, ωστόσο η μειωμένη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών σε συνάρτηση με τα προβλήματα που κλάδου (ασφάλιση ΟΑΕΕ, πάγια έξοδα κ.α. ) ίσως επιδεινώσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Τελευταίο μεγάλο στοίχημα για τους εμπόρους της πόλης η τρέχουσα εκπτωτική περίοδος κατά τη διάρκεια της οποίας θα επιδιώξουν-μέσα από μεγάλα ποσοστά εκπτώσεων- αύξηση του τζίρου τους, καλύπτοντας το χαμένο έδαφος.

Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook