Την συγχώνευση των ερευνητικών Ινστιτούτων του αγροτικού τομέα στην Κρήτη, αποφάσισε στην τελευταία του συνεδρίαση το Δ.Σ. του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «Δήμητρα».
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Flashnews.gr, αποφασίστηκε η δημιουργία ενός Ινστιτούτου με έδρα τις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Ελιάς στα Χανιά.
Παράλληλα ορίστηκε ως προσωρινός Διευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανιών, ο καταγόμενος από τα Χανιά , Διευθυντής του Ινστιτούτου Προστασίας Φυτών Ηρακλείου κ. Δημήτρης Βακαλουνάκης.
Αναλυτικότερα και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το Δ.Σ. του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» και στο πλαίσιο της απόφασης του Υπουργείου για συγχωνεύσεις των Ινστιτούτων Αγροτικής Έρευνας της χώρας, αποφάσισε την συγχώνευση των Ινστιτούτων «Αμπέλου, Λαχανοκομίας και Ανθοκομίας» – «Προστασίας Φυτών» (Ηράκλειο) και «Υποτροπικών Φυτών και Ελαίας» (Χανιά), σε ένα Ινστιτούτο . το οποίο θα φέρει τον τίτλο «Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου» με έδρα τα Χανιά.
Με δεδομένο το ότι υπάρχουν ήδη πολύ μεγάλες και εκτεταμένες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου στα Χανιά, όπου έχει ήδη ξεκινήσει η λειτουργία του ενός από τα τρία στην χώρα, Εργαστηρίου Πιστοποιημένων Αναλύσεων Ελαιολάδου, η συγχώνευση των Ινστιτούτων αναμένεται να οδηγήσει στην αναβάθμιση της αγροτικής έρευνας στην Κρήτη. 
Υπο μία προυπόθεση βέβαια.
Να συνοδευτεί με την πρόσληψη των αναγκαίων ερευνητών καθώς τα τελευταία χρόνια ο συγκεκριμένος και καίριος για την αγροτική ανάπτυξη τομέας, έχει στην κυριολεξία αποψιλωθεί από επιστημονικό προσωπικό.
Παράλληλα στην ίδια συνεδρίαση το ΔΣ του Οργανισμού, μετά τις συνταξιοδοτήσεις του επι 7,5 χρόνια Διευθυντή του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων Δρα Κώστα Χαρτζουλάκη και της αναπληρώτριας Διευθύντριας Δρ Ευαγγελίας Κατζουράκη – Στεφανουδάκη, αποφάσισε την αντικατάστασή τους ως εξής:
Αναθέτει προσωρινά καθήκοντα Διευθυντή του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων, στον Διευθυντή του Ινστιτούτου Προστασίας Φυτών Ηρακλείου Δρα Δημήτρη Βακαλουνάκη και καθήκοντα αναπληρωτή Διευθυντή στον ερευνητή του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων Δρα Γεώργιο Ψαρρά.

Ναπολέων Σαραντίδης
[email protected]

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook