Κι όμως, σύμφωνα με τους FT, για πολλούς αξιωματούχους στην Ευρωζώνη, η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές θα είναι σαν να δίνεις σε αλκοολικό ένα μπουκάλι ούζο!

"H επιστροφή της Αθήνας στον δανεισμό από διεθνείς επενδυτές θα μπορούσε να αποδειχθεί προάγγελος νέων προβλημάτων - τόσο για τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης όσο και για την ίδια", γράφει σχετικά ο αρθρογράφος της εφημερίδας Ραλφ Άτκινς.

"Η Ελλάδα σίγουρα μπαίνει στον πειρασμό. Ακόμη και εάν τα κεφάλαια που θα αντληθούν είναι ελάχιστα. Η επιτυχής άντληση μακροπρόθεσμου δανεισμού θα ενισχύσει τη θέση της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους της στην ευρωζώνη. Εξάλλου η Αθήνα ξεπέρασε τους στόχους του 2013 για τον προϋπολογισμό, καταγράφοντας πρωτογενές πλεόνασμα προ καταβολής τόκων", αναφέρει ο αρθρογράφος.

Όπως υποστηρίζουν οι FT, έχοντας αποδείξει ότι μπορεί και πάλι να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα μπορέσει να αντισταθεί σε νέα μέτρα λιτότητας. Θα έχει τη χρηματοοικονομική ευελιξία και τα περιθώρια για να αντιμετωπίσει τις χειρότερες κοινωνικές επιπτώσεις της λιτότητας. Οι ισολογισμοί των ελληνικών τραπεζών, που ήδη έχουν υποστεί σημαντική αναθεώρηση βάσει του προγράμματος στήριξης, θα ενισχυθούν περαιτέρω.

«Ο μεγάλος κίνδυνος όμως είναι να παραστρατήσει η Αθήνα από τον δρόμο της εφαρμογής ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων», αναφέρει και σημειώνει ότι παρά την πρόοδο στον προϋπολογισμό που έχει σημειωθεί, το ΔΝΤ επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει μόνο το ένα τρίτο των συμφωνημένων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

newmoney.gr