Επιτροπή του ΟΗΕ άρχισε την εξέταση αξιωματούχων του Βατικανού για τις χιλιάδες περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από μέλη του κλήρου της Καθολικής Εκκλησίας.

Ο αρχιεπίσκοπος Σιλβάνο Τομάζι,, εκ μέρους του Βατικανού, σημείωσε ότι αντίστοιχα εγκλήματα «δεν μπορούν να έχουν καμία δικαιολόγηση και πως το σώμα, το πνεύμα και η ψυχή κάθε παιδιού είναι απαραβίαστα».

Εξάλλου, το θρησκευτικό κράτος είχε αρνηθεί μια προηγούμενη αίτηση για παροχή στοιχείων, με το αιτιολογικό ότι οι υποθέσεις πρέπει να εξετάζονται στις χώρες όπου συμβαίνουν.
Είχε κατηγορηθεί μάλιστα ότι δίνει μη αρμόζουσα απάντηση στις κατηγορίες. Είναι η πρώτη φορά που η Αγία Έδρα υπερασπίζεται τον εαυτό της δημόσια για το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.

Επιπρόσθετα, θύματα σημειώνουν ότι ευελπιστούν η ακρόαση της επιτροπής του ΟΗΕ, η οποία μεταδίδεται ζωντανά, να δώσει ένα τέλος στο «εκκλησιαστικό απόρρητο». Ο πάπας Φραγκίσκος είχε ανακοινώσει το Δεκέμβριο ότι επιτροπή του Βατικανού θα αναλάβει τη μάχη με τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών εντός της Εκκλησίας, αναλαμβάνοντας επίσης την αρωγή στα θύματα. Περιέλαβε μάλιστα στην έννοια των εγκλημάτων κατά ανηλίκων ειδική αναφορά στη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών.

Τέλος, να σημειωθεί πως η Αγία Έδρα έχει υπογράψει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού και την επικύρωσε το 1990, ωστόσο από το 1994 μέχρι το 2012 δεν παρείχε στοιχεία για τη συμμόρφωσή του με αυτήν.

protothema.gr