Φουντώνει το παζάρι για τα ανταλλάγματα υπό τα οποία η Τρόικα ενδεχομένως να δώσει στην Ελλάδα τις διευκολύνσεις που ζητά, για το δάνειο των 110 δισ. ευρώ. Μετά τα μυστικοσυμβούλια των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στο Λουξεμβούργο για την Ελλάδα , που άναψαν φωτιές στη χώρα μας σε ολόκληρη την ευρωζώνη, οι διεργασίες «τρέχουν» πλέον ταυτόχρονα σε πολιτικό και τεχνοκρατικό επίπεδο, μέχρι τουλάχιστον την επόμενη σύνοδο Εurogroup, στις 16 Μαίου, όπου πιθανότατα να ληφθούν και οι αποφάσεις που αναμένει η Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, η Τρόικα συστήνει παράταση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής μέχρι το 2017, επειδή δεν «βγαίνουν» νωρίτερα  τα νούμερα. 

Την πρόταση για Πρόγραμμα λιτότητας εξαετούς διάρκειας (2012-2117) θα συζητήσει η κυβέρνηση με τους αξιωματούχους της τρόικας, που καταφθάνουν αύριο στην Αθήνα. Ανοίγει έτσι «παράθυρο» και για νέες πιέσεις, ενώ πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι το τελικό πακέτο μέτρων ενδέχεται να ξεπεράσει τα 26 δισ. ευρώ.

Την πρόταση για επιμήκυνση της ισχύος του Μνημονίου, πέραν του 2015 εξετάζουν, σύμφωνα πληροφορίες, κυβέρνηση και Τρόικα με στόχο να επιμεριστούν τα βάρη, από την αναθεώρηση του Ελλείμματος και του ΑΕΠ, με την προσδοκία να έχει επιστρέψει ως τότε και η ελληνική οικονομία σε ρυθμούς Ανάπτυξης, ώστε να διευκολυνθεί και η προσπάθεια που καταβάλει με θυσίες η χώρα.

Δεν βγαίνουν τα νούμερα

Όπως ειπώθηκε στα παζάρια του σαββατοκύριακου με τους εταίρους, η παράταση του μνημονίου κατά 2 (ίσως όμως και 4 χρόνια) , αν και μικρότερη από εκείνη της Ιρλανδίας,  θα μεταφέρει πολλά από τα επώδυνα μέτρα σε περίοδο όπου η ελληνική οικονομία θα μπορεί να απορροφήσει, με μεγαλύτερη αντοχή τους κραδασμούς της προσαρμογής, σε σχέση με σήμερα, όπου η πραγματική οικονομία ασφυκτιά και ο εισπρακτικός μηχανισμός αδυνατεί να αποδώσει τα αναμενόμενα.

Την επέκταση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος λιτότητας κατά δύο ακόμη χρόνια, έως το 2017, πρότεινε, σύμφωνα με πληροφορίες, και η τεχνική αντιπροσωπεία της Τρόικας στην ελληνική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η σοβαρή ύφεση.

Οι άνθρωποι της τρόικας εκτιμούν ότι η Ελλάδα θέλει τουλάχιστον μία εξαετία για να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 1% το 2017, αντί του 2015, που θα προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα.

Από τους ελέγχους που έκαναν στα δημόσια οικονομικά οι ελεγκτές της τρόικας, συμπέραναν ότι οι Έλληνες δύσκολα θα καταφέρουν φέτος να ξεπεράσουν το σκόπελο του ελλείμματος και να μειώσουν το έλλειμμα στα 17 δισ. ευρώ, από 24,1 δισ. που έφτασε το 2010. Από τις προβολές σε έσοδα και δαπάνες που έκαναν οι τεχνοκράτες της τρόικας το έλλειμμα του 2011 κλείνει στο 9,4% έναντι στόχου 7,4%, που προβλέπει ο προϋπολογισμός της Αθήνας.

 

Ως εκ τούτου απαιτείται μια επιπλέον προσαρμογή φέτος, λόγω της αναθεώρησης των σχεδιασμών, κατά 2,2 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι, εάν χρειαστεί  θα λάβει φέτος πρόσθετα μέτρα 3 δισ. ευρώ. Εάν όμως ληφθεί υπ όψιν ο «κανόνας ασφαλείας» που εφαρμόζει η κυβέρνηση, δηλ. μέτρα 3 δισ. ευρώ για προσαρμογή 1 δισ ευρώ, τότε γίνεται ορατό το ενδεχόμενο να απαιτηθούν, συνολικά, επιπρόσθετα πρόσθετα μέτρα 6,6 δις ευρώ, μόνο  για φέτος!

Εάν μάλιστα συνυπολογιστούν και οι εκτιμήσεις της τρόικας ότι οι φετινές αστοχίες του προϋπολογισμού δεν θα επιτρέψουν την μείωση του ελλείμματος στο 7,4% του ΑΕΠ και επαληθευτούν οι πρώτες εκτιμήσεις της για έλλειμμα της τάξης 9,5% – 10% του ΑΕΠ το 2011 τότε το δημοσιονομικό βάρος θα αυξηθεί κατά 4,5 δισ ευρώ επιπλέον για την φετινή χρονιά

Οι αλλαγές στα χρονοδιαγράμματα θα σημάνουν αναδιανομή των μέτρων στο πακέτο των 26 δισ. ευρώ που έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση για την περίοδο 2012-2015.

Ορισμένες παρεμβάσεις, που είχε προγραμματιστεί να γίνουν φέτος ή το 2012, ενδεχομένως να πάνε προς τα πίσω, από τη στιγμή που η κατάσταση στην αγορά με την ύφεση που πλήττει την οικονομία, δεν επιτρέπει περαιτέρω μέτρα.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες οι εκπρόσωποι των διεθνών οργανισμών προτείνουν να αξιολογηθεί εκ νέου το πακέτο λιτότητας, προκειμένου να συνυπολογιστούν και τα δύο επιπλέον έτη προσαρμογής που θα δοθούν στην Ελλάδα.

Τι είδαν οι ελεγκτές

Στην επικαιροποίηση του Μνημονίου που θα ακολουθήσει, τα υψηλόβαθμα στελέχη της Ε.Ε. και του ΔΝΤ θα λάβουν σοβαρά υπόψη τις επιστολές των τεχνικών κλιμακίων, όπου παρουσιάζονται η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και η πρόοδος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Κατά πληροφορίες, «μελανά» είναι τα ευρήματα των ελεγκτών της τρόικας για την υστέρηση εσόδων: ήδη έχει ανοίξει «τρύπα» περί τα 2,3 δισ. ευρώ. Ακόμα και η αύξηση κατά 3,5% που σημείωσαν οι εισπράξεις τον Απρίλιο, δεν κατάφερε να διασκεδάσει τις ανησυχίες της τρόικας, η οποία εκτιμά ότι ο προϋπολογισμός θα κλείσει με μεγάλες αποκλίσεις στα έσοδα φέτος: το τεχνικό κλιμάκιο διαπίστωσε αδυναμίες στην είσπραξη των εσόδων από το φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων (εξαιτίας των αλλεπάλληλων παρατάσεων και των προβλημάτων στο Tαxisnet) αλλά και στους φόρους από τα ακίνητα (ΕΤΑΚ, ΦΜΑΠ) που έχει υπολογίσει για φέτος το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, το τεχνικό κλιμάκιο βρήκε ότι δύο ασφαλιστικά ταμεία έχουν παραβιάσει τον κανόνα των δαπανών που δικαιούνταν να εγκρίνουν το πρώτο τρίμηνο του 2011. Πρόκειται για το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΔ που όπως κατέδειξαν τα στοιχεία είχαν 1,1 δισ. ευρώ περισσότερες δαπάνες.

Εφόσον δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα τότε η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με την υποσημείωση  στην  έκθεση του τεχνικού κλιμακίου ότι «αν δεν υπάρξει έκτακτο πακέτο, το έλλειμμα του 2011 κλείνει στο 9,4%»!

Ιδιαίτερο βάρος θα δώσουν οι ξένοι και  στο  πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων για την είσπραξη των  50 δισ. ευρώ που προβλέπονται  έως το 2015.

Αναμένεται να ζητηθούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και σιασφαλίσεις, με αυστηρά χρονοδιαγράμματα και σχέδια για την προώθηση των κινήσεων στον τομέα αυτό. Η Τρόικα θεωρεί ότι υπάρχουν καθυστερήσεις, αλλά το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να τονίσει ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα και μέχρι τον Ιούνιο το πρόγραμμα θα έχει δρομολογηθεί πλήρως.

Μεταξύ άλλων, η Τρόικα ενδιαφέρεται για μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, με καθιέρωση ελαστικού ωραρίου και πλήρη εφαρμογή του νόμου για τις επιχειρησιακές συμβάσεις, εξορθολογισμό δαπανών στα νοσοκομεία, περικοπή αποδοχών στις ΔΕΚΟ και ταχύτερη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, επιτάχυνση του προγράμματος μετατάξεων από επιχειρήσεις που συγχωνεύονται ή ιδιωτικοποιούνται.

Ο έλεγχος ολοκληρώνεται την Τετάρτη 18 Μαΐου. Δεν είναι γνωστό εάν θα υπάρξει συνέντευξη Τύπου, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η προηγούμενη Συνέντευξη  ( σ.σ. τον Φεβρουάριο) και την  δυσφορία που προκάλεσαν στην κυβέρνηση οι αποκαλύψεις των ξέων σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις των 50 δισ. ευρώ.

 

PROTO THEMA

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook