Αναστάτωση προκάλεσε στον φαρμακευτικό χώρο η επικείμενη «εκκαθάριση» της θετικής λίστας φαρμάκων από το υπουργείο Υγείας λόγω των μη καταβληθέντων rebate (πρόκειται για την υποχρεωτική επιστροφή ποσού από τις φαρμακευτικές εταιρίες με βάση τις πωλήσεις κάθε σκευάσματος). 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποιήθηκαν στο υπουργείο Υγείας την περασμένη εβδομάδα, συνολικά 67 εταιρίες δεν είχαν πληρώσει το rebate για την παραμονή τους στη λίστα, με την οφειλή να ανέρχεται σε 7,8 εκατ. ευρώ και με 1.092 φάρμακα να είναι υποψήφια να «βγουν» από τον κατάλογο των συνταγογραφούμενων και αποζημιούμενων φαρμάκων. 
Το ενδεχόμενο της «εξόδου» εκατοντάδων σκευασμάτων από τη λίστα με τα φάρμακα που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ κινητοποίησε (κάποιες) εταιρίες που έσπευσαν να τακτοποιήσουν τις οικονομικές εκκρεμότητες προς τον Οργανισμό. 
Ανάλογη κινητοποίηση επήλθε και στις οικονομικές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ που ως αποτέλεσμα της δυναμικής αυτής διαδικασίας της καταβολής των οφειλομένων προχώρησαν σε ανανέωση και επικαιροποίηση της λίστας με τους οφειλέτες. 
Στο πλαίσιο αυτό κάποιες εταιρίες βγήκαν από την επίμαχη λίστα στις αρχές της εβδομάδας, κι ενώ ο σχετικός κατάλογος είχε προωθηθεί στο υπουργείο Υγείας. 
Στελέχη της εταιρίας Νovedia σε επικοινωνία τους με το protothema.gr ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι κατέβαλλαν τα οφειλόμενα rebate την περασμένη Δευτέρα, γεγονός που αυτόματα τους κατατάσσει στις εταιρίες που θα συνεχίσουν να διαθέτουν κανονικά τα φάρμακά τους μέσω του ΕΟΠΥΥ.
Σε άλλη περίπτωση, ωστόσο, αναφέρεται εταιρία στη λίστα με τους οφειλέτες –και δη μια από τις μεγάλες ελληνικές εταιρίες, τη BΕΝΝΕΤΤ- η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποίησε έχει καταβάλλει τα οφειλόμενα rebate στις προθεσμίες που της όριζε ο νόμος και ως εκ τούτου δεν έπρεπε να βρίσκεται μέσα στις εταιρίες που κινδυνεύουν να τιμωρηθούν με «έξοδο» των φαρμάκων τους από τη θετική λίστα. 
«Η εταιρία ΒΕΝΝΕΤΤ είναι απόλυτα συνεπής στις υποχρεώσεις της έναντι όλων των αρμόδιων φορέων, έχοντας καταβάλει στο ακέραιο τα οφειλόμενα ποσά που προκύπτουν από τις έκτακτες εισφορές rebate και clawback. Θεωρούμε πως η ΒΕΝΝΕΤΤ συμπεριελήφθη στην «επίμαχη λίστα με τις εταιρίες που δεν έχουν πληρώσει ούτε ευρώ για τα φάρμακα που διακίνησαν στην εγχώρια αγορά» εκ παραδρομής, αφού όλα τα παραστατικά πληρωμών έχουν κοινοποιηθεί στον ΕΟΠΥΥ, θα σταλούν στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας και φυσικά βρίσκονται στο αρχείο της εταιρίας» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρία.
protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook