Σκοπός της φυλακής δεν είναι μόνο να τιμωρήσει τα άτομα που διαπράττουν αδικήματα ή κακουργήματα, αλλά μέσα από αποτελεσματικές θεραπείες και διαγωγή να επανεντάξουν τους κρατούμενους στην κοινωνία ως καλύτερες προσωπικότητες.

Υπάρχουν κάποιες φυλακές που ανταποκρίνονται με τον καλύτερο τρόπο σε αυτόν τον σκοπό και ουσιαστικά είναι έτσι διαμορφωμένες ώστε να κάνουν τους κρατούμενους να θεωρούν πως βρίσκονται σπίτι τους.

Αλλά υπάρχουν κάποιες φυλακές στον κόσμο, όπου ακόμα και οι πιο «σκληροί» ανατριχιάζουν με το που πατήσουν το πόδι τους μέσα σε αυτές.

Το μεγαλύτερο ζήτημα γι\’ αυτούς τους ανθρώπους, κατά την παραμονή τους σε αυτά τα κολαστήρια, είναι να μπορέσουν να… παραμείνουν ζωντανοί.

Στη Νορβηγία η πιο «ανθρώπινη» φυλακή

Το σωφρονιστικό ίδρυμα Halden Fengsel βρίσκεται στη Νορβηγία και μπορεί να φιλοξενήσει στα πολυτελή κελιά του έως 252 τροφίμους.

Η πιο «ανθρώπινη» φυλακή του κόσμου κτιζόταν δέκα ολόκληρα χρόνια και δαπανήθηκαν 252 εκατομμύρια. Η φυλακή για τους κρατούμενους μοιάζει σαν διακοπές, αφού κάθε κελί διαθέτει τη δική του τηλεόραση και το δικό του ντους.

\"\"

Υπάρχουν ιατρικό κέντρο, κλειστά γήπεδα ακόμη και στούντιο ηχογράφησης ενώ οι πίνακες που κρέμονται στους τοίχους στοιχίζουν περισσότερο από ένα εκατομμύριο δολάριο. Οι φυλακισμένοι μπορούν, επίσης να περπατούν ανάμεσα στα 75 στρέμματα δάσους.

Φυλακή Χωριό

Σενάριο ταινίας μοιάζει η φυλακή San Pedro της Βολιβίας. H φυλακή μοιάζει με μικρή «πόλη», όπου οι 800 κρατούμενοι είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν ενοίκιο στα σπίτια που μένουν, έχουν κανονικές δουλειές, ενώ κάποιοι από αυτούς μπορούν να συγκατοικούν με την οικογένειά τους. Μάλιστα αποτελεί θέαμα για τους τουρίστες οι οποίοι επισκέπτονται τις εγκαταστάσεις με ξεναγό και μπορούν αν το επιθυμούν να διανυκτερεύσουν εκεί.

\"\"

Η χλιδάτη

Η φυλακή Leoben Justice Centre στην Αυστρία θυμίζει περισσότερο ξενοδοχείο πολλών αστέρων και λιγότερο σωφρονιστικό ίδρυμα. Οι 205 κρατούμενοι απολαμβάνουν υψηλής ποιότητας διαμονή, ενώ υπάρχει μεγάλη λίστα αναμονής.

\"\"

Οι 10 χειρότερες φυλακές του κόσμου

1.  Γκουαντάναμο.

Είναι η χειρότερη από όλες τις φυλακές του κόσμου που είναι υπό την ιδιοκτησία των ΗΠΑ αλλά βρίσκεται στην Κούβα. Είναι ειδικά σχεδιασμένη για τους φερόμενους τρομοκράτες οι οποίοι θεωρούνται ως μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑ και της ειρήνης. Ωστόσο, το χειρότερο χαρακτηριστικό αυτής της φυλακής είναι ότι τα άτομα που  μπαίνουν εκεί δεν τους δόθηκε η ευκαιρία να αποδείξουν την αθωότητά τους.

\"\"

2. Carandiru

Η πιο επικίνδυνη φυλακή της Βραζιλίας, Carandiru, θεωρείται ως μία από τις χειρότερες φυλακές όλου του κόσμου. Οι κρατούμενοι αντιμετωπίζονται χειρότερα από τα ζώα. Η Carandiru δεν είναι γνωστή μόνο για τα βασανιστήρια αφού ανάμεσα στους φυλακισμένους έχει εξαπλωθεί η επιδημία του AIDS.

\"\"

3. Kwan Li

Αυτή η φυλακή βρίσκεται στη Βόρεια Κορέα. Συχνά καταγράφονται περιστατικά κακοποίησης και αυτοχειριών.

\"\"

4. La Sante

La Sante, ένας από τους χειρότερους φυλακές του κόσμου, βρίσκεται στην όμορφη πόλη του Παρισιού. Παρόλο που η φυλακή είχε χτιστεί για να «φιλοξενεί» 800 άτομα, οι κρατούμενοι ξεπερνούν τους 3.800 και 250 που εκτίουν ποινή μικρής διάρκειας μοιράζονται ένα κελί που κανονικά χωράει μόνο 50. Τους λείπουν τα πάντα, από στρώματα κρεβατιών μέχρι ρούχα.  Οι συνθήκες υγιεινής είναι κάκιστες, η ιατρική κάλυψη ανύπαρκτη, με αποτέλεσμα οι επιδημίες να εξαπλώνονται.

\"\"

5. Ντιγιαρμπακίρ

Οι φυλακές βρίσκονται στην Τουρκία και είναι διάσημες για τα σωματικά βασανιστήρια και τις σεξουαλικές κακοποιήσεις των κρατουμένων οι οποίοι οδηγούνται σε αυτοχειρία.

\"\"

6. Νησί Alcatraz

Η φυλακή του Αλκατράζ χαρακτηρίστηκε ως μία από τις πιο απάνθρωπες φυλακές και είναι ιδιαίτερα γνωστή λόγω ταινιών του Χόλιγουντ όπως η «Απόδραση από το Αλκατράζ». Βρίσκεται σε ένα μικρό νησί και είναι ειδικά σχεδιασμένο για τους πιο επικίνδυνους εγκληματίες της χώρας ενώ κατέχει ένα από τα υψηλότερα συστήματα ασφαλείας.

\"\"

Η φυλακή του Αλκατράζ έκλεισε το Μάρτιο του 1963. Το κόστος συντήρησης της ήταν τόσο υψηλό, που προτιμήθηκε η κατασκευή μιας νέας στην ηπειρωτική χώρα. Μετά το κλείσιμό της, το νησάκι εγκαταλείφθηκε, παρότι υπήρξαν διάφορες ιδέες για την αξιοποίησή του.

7. Louisiana State Penitentiary

Βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και θεωρείται ως μία από τις χειρότερες φυλακές όλου του κόσμου. Οι κρατούμενοι υποβάλλονται σε σκληρές εργασίες και αν αρνηθούν τότε τιμωρούνται με βασανιστήρια.

\"\"

8. ADX

Η ADX φυλακή βρίσκεται στο Κολοράντο. Οι πιο επικίνδυνοι και καταζητούμενοι τρομοκράτες του κόσμου στέλνονται σε αυτή τη φυλακή η οποία θεωρείται ως ένα ασφαλές σπίτι για τέτοιου είδους εγκληματίες. Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι η ADX είναι γνωστή για τη φήμη της ως καθαρή κόλαση, όπου οι φυλακισμένοι διαβιούν σε τριτοκοσμικές συνθήκες.

\"\"

9. Bang Kwang

Είναι η χειρότερη φυλακή της Ταϊλάνδης. Οι κρατούμενοι υπόκεινται σε ξυλοδαρμούς και σε καταναγκαστικές εργασίες. Οι επικίνδυνοι αλυσοδένονται ενώ η διεύθυνση των φυλακών παρέχει περιορισμένες ποσότητες νερού και τροφίμων στους κρατούμενους.

\"\"

10. Drapchi

Βρίσκεται στο Θιβέτ και θεωρείται ως μία από τις πλέον θανατηφόρες φυλακές στον κόσμο. Οι αρχές της φυλακής ασκούν μεγάλη δύναμη και πίεση πάνω στους κρατούμενους. Έχει επίσης αναφερθεί ότι στη φυλακή, Drapchi, γίνονται δολοφονίες.

\"\"

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook