Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΚΕΟΣΟΕ με επιτυχία στέφθηκε η ψηφιακή πιλοτική εφαρμογή του ΥπΑΑΤ υποβολής ηλεκτρονικών Δηλώσεων συγκομιδής από τους αμπελουργούς, αφού καταχωρήθηκαν ηλεκτρονικά Δηλώσεις για 123.742,9 στρέμματα που παρήγαν 85.330 tn οίνων όλων των κατηγοριών. 

Ακολουθεί η εισαγωγή στην ηλεκτρονική βάση των χειρόγραφων δηλώσεων από τις ΔΑΟΚ, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία που για πρώτη φορά θα... φωτίσει αθέατες πλευρές της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα.

Με μια πρώτη ματιά στα στοιχεία η ΚΕΟΣΟΕ διαπιστώνει την χαμηλή στρεμματική απόδοση του ελληνικού αμπελώνα, αφού έστω κι από το δείγμα αυτό η μέση απόδοση ανέρχεται σε 690 kg / στρέμμα, γεγονός που ενδυναμώνει την τεκμηρίωση για την ποιοτική του κατεύθυνση αλλά και για το οικονομικά απρόσφορο της καλλιέργειας.

"Η επεξεργασία των δεδομένων ανά αμπελουργική εκμετάλλευση, ποικιλία, ζώνη, νομό και σε σύνολο χώρας θα δώσει για πρώτη φορά μια πραγματική εικόνα του ελληνικού αμπελώνα, ώστε να λαμβάνονται αποφάσεις στρατηγικής σημασίας όσον αφορά την εξέλιξή του", αναφέρει η ΚΕΟΣΟΕ.

Πρωταθλητές στην ηλεκτρονική καταχώριση σε σύγκριση βέβαια με την έκταση που αναλογεί στο νομό τους είναι οι αμπελουργοί των νομών Σάμου με 8.424 στρ., Κορινθίας με 30.071 στρ., Βοιωτίας με 27.126 στρ., Φλώρινας με 6.451 στρ., Δωδεκανήσου με 7.474 στρ., Εύβοιας με 6.176 στρ., Ημαθίας με 3.036 στρ.

agrotypos.gr